2024. április 25., csütörtök

Keresztmentők

Kishegyesen felújítják az elhanyagolt kereszteket – A helyi közösség és a civilek közösen a jó ügyért

A kishegyesi helyi közösség egy korábbi tanácsülésén felvetődött, hogy jó lenne helyreállítani a falu területén lévő 14 keresztet. Többségében csak kisebb tatarozásról lenne szó, de némelyeknél jelentősebb állagmegóvó munkára van szükség. A felújítási munkálatok megkezdődtek, most a hétvégén is sikerült két keresztet rendbe hozni.

 Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere arról számolt be lapunknak, hogy összefogással valósul meg a keresztfelújítás.

–Tavaly csak kutatások és háttérmunkák zajlottak, most tavasszal viszont kisebb akciókkal megkezdődtek a munkálatok. A helyi közösség tanácsa úgy döntött, hogy finanszírozni fogja a felújításokat, és a tanácstagok, köztük Németh Gábor falugondnok, szervezik az önkénteseket, illetve magát a munkát. Az önkormányzat részéről olyan formában kapcsolódunk be a munkába, hogy az ifjúsági iroda koordinátorával közösen igyekszünk fiatalokat is beszervezni az akcióba, valamint civil szervezeteket is próbálunk bevonni. Nem akarjuk, hogy csak Németh Gábor és a Nők Kishegyesi Fórumának idős tagjai legyenek azok, akik ezen a nagy munkán fáradoznak – számolt be az alpolgármester, majd arról is szólt, hogy egyes keresztek nagyobb mértékű felújítást igényelnek. Ezek helyrehozásában a helyi közösség fog segíteni.

– Vannak olyan keresztek, amelyek talapzatának a helyreállításához kőművesmunkára van szükség. Ezekben az esetekben a helyi közösség fog intézkedni. Vannak viszont olyan feszületek is, amelyekről Jézus teste eltűnt. Ezeket a helyi közösség a saját költségén újra fogja öntetni. Minden kereszt más-más hozzáállást igényel, ezért felmérjük, hogy mire van szükség, és igyekszünk folyamatossá tenni a munkát – fogalmazott az alpolgármester, majd arról is szólt, hogy jelenleg a kisebb munkaigényű keresztek felújítása zajlik, később pedig sor kerül azokra a feszületekre is, amelyek sokkal elhanyagoltabb állapotban vannak. Elképzeléseik szerint év végéig kellene véget érnie ennek a munkának, de ez sok tényezőtől függ. Az alpolgármester arról is szólt, hogy ha valaki szeretne segíteni ebben a munkában, Németh Gábor falugondnoknál jelentkezhet, vagy a helyi közösségben.

A keresztfelújítási munkálatokat Németh Gábor falugondnok koordinálja, aki szerint közösen szép eredményeket lehet elérni.

– Elég rossz állapotban vannak a faluban lévő keresztek, és felmerült az ötlet, hogy önkéntesekkel közösen felújítjuk őket. Első lépésként körbe kellett járni a kereszteket, felmérni az állapotukat, és megállapítani, hogy körülbelül mekkora költséggel fog járni a felújítás. Ez megtörtént, és úgy döntöttünk, hogy azokat a kereszteket, amelyekhez nem kellenek szakemberek, önkéntesekkel magunk csináljuk meg. A terv az, hogy ha az időjárás engedi, akkor szombatonként összejövünk, és felújítjuk ezeket a feszületeket – mondta el Németh, majd arról is szólt, hogy a felújítások időigényesek, de reménye szerint kellő akarattal és anyagi támogatással a munka elvégezhető.