2024. március 28., csütörtök

Nyepomnyascsij már győztes

Jan Nyepomnyascsij döntetlent játszott hétfőn, így a keddi, utolsó forduló eredményétől függetlenül már megnyerte a sakkvilágbajnok-jelöltek jekatyerinburgi tornáját.

Az orosz nagymester a 13., vagyis az utolsó előtti körben a francia Maxime Vachier-Lagrave-val remizett, ezzel együtt egypontosra tudta növelni előnyét, mivel közvetlen üldözője, a holland Anish Giri alulmaradt az orosz Alekszandr Griscsukkal szemben. Ha a zárónapon netán Giri nyerne és Nyepomnyascsij kikapna, az egymás elleni mérleg az orosznak kedvezne.

A koronavírus-járvány miatt több mint egy évig szüneteltetett és egy hete újrakezdett viadal hétfői játéknapján begyűjtötte a teljes pontot az amerikai Fabiano Caruana is, aki sötéttel kerekedett a kínai Vang Hao fölé. Utóbbi honfitársa, Ting Li-zsen ugyancsak a sötét bábukat vezetve diadalmaskodott a nyolcfős mezőny harmadik orosz tagja, Kirill Alekszejenko felett.

Az 500 ezer euró összdíjazású viadal megnyerésével a 30 éves Nyepomnyascsij lett a norvég világbajnok, a címet 2013 óta viselő, s azóta háromszor is megvédő Magnus Carlsen kihívója. A páros mérkőzést november 24. és december 16. között Dubajban rendezik.

Eredmények (a torna honlapjáról), 13. forduló:

Vang Hao (kínai)-Fabiano Caruana (amerikai) 0-1

Jan Nyepomnyascsij (orosz) - Maxime Vachier-Lagrave (francia) döntetlen

Alekszandr Griscsuk (orosz)-Anish Giri (holland) 1-0

Kirill Alekszejenko (orosz) - Ting Li-zsen (kínai) 0-1

Az állás a keddi záróforduló előtt: 1. Nyepomnyascsij 8,5 pont, 2. Giri 7,5, 3. Caruana és Vachier-Lagrave 7-7, 5. Griscsuk 6,5, 6. Ting 6, 7. Vang 5, 8. Alekszejenko 4,5