2024. március 28., csütörtök

Nem vagyok robot

Raffai Ingrid fotókiállítása Újvidéken

Vajon robotok vagyunk-e? Bár elsőre kézenfekvőnek tűnhet a válasz, az internetes oldalakon egyre többször találkozunk ezzel a kérdéssel. A rendszer ellenőrizni szeretne minket különböző egyszerű képek és kérdések segítségével, hogy aki kitöltött egy-egy kérdőívet, elindított egy online vásárlást, vagy csak egyszerűen ugrál az egyik oldalról a másikra, élő személy-e vagy puszta algoritmus. Raffai Ingrid fiatal képzőművész, fotós ezúttal ezt a kérdést és a rendszerben fellelhető hibákat feszegeti. Hibázni ugyanis emberi dolog, hogy egy közhelyet is említsek. A képek kiválasztásánál megcsúszhat a kezünk, nem vehetünk észre egy részletet vagy akár nem lehetünk tisztában az adott fogalommal. A rendszer szerint ezek a dolgok robottá tennének minket, ami miatt elveszne a döntésjogunk.

Raffai Ingrid a saját fotói felhasználásával értelmezte újra ezt a mindenki számára ismerős koncepciót. Az Újvidéken élő képzőművész nem csak a székvárost értelmezi, hanem más településeket, természeti jelenségeket is összemos. Témái az utcán hevernek, amelyeket az épp nála lévő fényképezőgéppel vagy mobillal örökít meg. A képeknek külön mélységet kölcsönöz az, hogy fekete-fehérek, amivel mindinkább kiéleződik a fény és az árnyék, valamint a tükröződés effektusa. A képek nagy hányada ráfényképezéssel készült, ami azt is implikálja, hogy egy adott fotó nem pusztán egy adott fotó, hanem két kép együtthatása. A fókusz kimozdításával pedig mindinkább elbizonytalanítja a szemlélőt az, hogy vajon pontosan mi is lehet a fotón. Elmosódnak a külső és belső terek közti különbségek, már nem látjuk a város és a természet közti különbséget sem, nem beszélhetünk éles határvonalakról. A fotók ezáltal pedig a döntésképtelenség játékszerévé tesznek minket, és már mi sem tudjuk eldönteni, hogy egy-egy képen valóban látunk-e utcai lámpát, fát vagy éppen földet, és nem vagyunk benne biztosak, hogy meg merjük-e nyomni a „VERIFY” gombot. A kiállítás megtekintése után talán jogosan merül fel bennünk a kérdés... Vajon mi is robotok vagyunk?

A kiállítás a J. J. Zmaj utca 22-es szám alatti passzázsban tekinthető meg egészen május ötödikéig. A kiállítás a Šok Zadruga támogatásával valósult meg.