2024. április 24., szerda
A VAJDASÁGI HIVATÁSOS SZÍNHÁZAK 70. FESZTIVÁLJA

Hét díj az Anna Kareninának

Az Újvidéki Színház elsöprő sikert aratott – A legjobb gyermekelőadás magyar nyelvű produkció – Két különdíj a KDSZ-nek

Az Anna Karenina, az Újvidéki Színház előadása elsöprő sikert aratott a vajdasági hivatásos színházak jubileumi 70. fesztiválján, amely április 19-én kezdődött és hétfőn az esti órákban zárult Nagybecskereken. Ezt a produkciót nyilvánították a fesztivál legjobb előadásává. Az előadás rendezője, Dejan Projkovszki érdemelte ki a legjobb rendező díját.

Fülöp Tímea – aki mindössze néhány hete vette át a címszerepet az eredeti beosztásban ragyogó Béres Márta helyett – Anna Karenina megformálásáért, Mészáros Árpád pedig Vronszkij alakításáért vitték el a legjobb női és férfi szerepért járó kitüntetést. Valentin Svetozarevet a díszletért, Marija Pupucsevszkát a jelmezekért jutalmazták, míg a színpadi mozgásért különdíjjal ismerték el Olga Panga munkáját.

A legjobb gyermekelőadásért járó díjat a Szabadkai Gyermekszínház A színháznak szeretettel című magyar nyelvű előadása érdemelte ki Bonjo Lungov és Konstantin Karakostov rendezésében. A legjobb epizódszerepért Marija Medenicát jutalmazták, aki Daville asszonyt játszotta Ivo Andrić Travnička hronika című darabjában. A produkciót Nikita Milivojević dramatizálta, rendezte, a székvárosi Szerb Nemzeti Színház a Zombori Nemzeti Színházzal együttműködve mutatta be.

A gyermekelőadásokban legjobb színészi teljesítményt nyújtott Boško Boškov Richelieu bíborost alakítva Aleksandra Glovacki A három testőr című darabjában, amely Aleksandar Dumas azonos nevű regénye alapján készült, Predrag Štrbac rendezésében, és amelyet a Szabadkai Gyermekszínház vitt színre.

Jovan Caran kapta a Tihomir Macković-díjat a legötletesebb báb készítéséért – a Vadfaló című darabot a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház társulata mutatta be. Draško Adžićnak ítélte oda a zsűri a legjobb zenei díjat Anton Pavlovics Csehov Ványa bácsi című darab zenéjéért a Verseci Sterija Népszínház és a Belgrádi Hartefakt Alap közös produkciójában, amelyet Andrej Nosov állított színpadra.

A Zombori Népszínház társulata összjátékért érdemelt díjat a Đorđe Lebović Semper idem című előadásban, amelyet Gorčin Stojanović dramatizált és rendezett.

Különdíjjal jutalmazták Kokan Mladenovićot a Gusztáv a hibás mindenért című darab koncepciójáért – a produkciót a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulatának előadásában látta a közönség és a bírálóbizottság.

Csehov új olvasatáért, értelmezéséért különdíjban részesült a Ványa bácsi c., Andrej Nosov rendezte előadásának szerzői csapata, a Verseci Sterija Népszínház és a fővárosi Hartefakt Alap produkciója.
A különdíjat kapott Petar Mihajlović a Munkáskrónika című darab szövegéért. Az előadást Veljko Mićinović rendezte, a szabadkai Népszínház játszotta.

Különdíjjal jutalmazták Igor Greksát a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Gusztáv a hibás mindenért című produkciója színpadi mozgástervéért.

Az Ivana Mirkov-Vlačić Emlékdíjat Peter Weiss Mockinpott úr kínjai és meggyógyíttatása című produkciója vizualitásáért L'uboslav Majera kapta. A Vajdasági Drámaművészek Szövetsége a fiatal színésznek járó díjjal Uroš Mladenovićot jutalmazta, aki Aleksandra Glovacki A három testőr című darabjában jeleskedett.

A díjakról a zsűri: Vida Ognjenović belgrádi rendező és író (elnök), Miodrag Tabački belgrádi díszlet- és jelmeztervező, valamint Predrag Momčilović színész, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára egyhangúlag döntött, miután április 19-étől 26-áig 11 színművet tekintettek meg nyolc hivatásos színház társulatának előadásában.

Nagybecskereken a fesztivál záróestjén a közönség Olivera Đorđević Beszerelmesedés című szerzői projektumát láthatta az Újvidéki Ifjúsági Színház előadásában.