2024. április 26., péntek

Most már biztos, hogy szükség lesz a kínai vakcina harmadik dózisára

Marija Gnjatović, a Nukleáris Energia Alkalmazási Intézet munkatársa szerint biztosra vehető, hogy a kínai Sinopharm gyártó vakcinájából szükség lesz egy harmadik dózisra.

Azonban hozzátette, nem mindenkinek lehet szüksége a harmadik adagra, csak azoknak, akiknél gyenge immunválasz tapasztalható vagy a védőoltás egyáltalán nem váltott ki semmilyen választ.

Elmondta, hogy az új technológiával kifejlesztett vakcinák hosszan tartó védelmet biztosítanak, legalább egy évig terjedőt. Kiemelte, hogy minden vakcina biztonságos, így a kínai is, mindössze később alakulnak ki az antitestek.

– A Sinopharm egy biztosnágos, hagyományos vakcina, azonban gyengébb. A hátránya, hogy később kezd el hatni – magyarázta Gnjatović.

Elmondta, hogy az oltás működik, és azok, akiknek még nincs antitestjei a a vírussal szemben, nagyon gyorsan kialakítják a védelmet. Ez azt is jelenti, hogy az oltás után nem jegyeztek súlyosabb mellékhatást.

– Az ilyenkor megszokott reakcióról van szó: fáradékonyság, hőemelkedés vagy láz, fájdalom az oltás helyén – emelte ki Marija Gnjatović.