2024. március 29., péntek

Portugáliában ma nem volt koronavírus miatt elhunyt ember

Portugáliában csaknem kilenc hónapja először nem jelentettek a koronavírushoz köthető egyetlen halálesetet sem a megelőző 24 órában - közölte hétfőn a lisszaboni egészségügyi tárca.

Legutóbb 2020. augusztus 2-án fordult elő, hogy a helyi hatóságok nem regisztráltak a koronavírus szövődményeiben elhunyt beteget. A csúcsértékeket 2021. január 28-án és 31-én jelentették a 10,3 millió lakosú délnyugat-európai országból 303 halálesettel.

Diogo Serra Lopes egészségügyi államtitkár a déli Portimao városában nyilatkozva közölte: a kormány bízik abban, hogy a korábbi várakozásokhoz képest előbb érhetik el a nyájimmunitást Portugáliában. Mint mondta, vannak arra utaló jelek, hogy ez a helyzet már a nyár elejére, semmint a végére fog előállni.

Január elején még Portugáliában volt lakosságarányosan a legmagasabb a fertőzöttek száma világviszonylatban. A helyi kórházak az összeomlás szélén álltak. A január közepén elfogadott karanténintézkedések azonban beteljesítették a hozzájuk fűzött reményt: az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint az elmúlt két hétben százezer lakosra átlagosan 75,05 fertőzött jutott. Ezzel az ECDC által felügyelt harminc ország közül Portugáliában a második legalacsonyabb ez az érték Izlandot követően, ahol százezer lakosra vetítve 28,56 fertőzött jut. Januárban ez a mutató Portugáliában jóval meghaladta az 1600-at százezer lakosonként.

A járvány kitörése óta a délnyugat-európai országban 834.442 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető 16.965 halálesetet regisztráltak.