2024. április 20., szombat

Vučić: Készen állunk a párbeszédre

Aleksandar Vučić elnök brüsszeli látogatásán kihangsúlyozta, hogy május közepére várja a párbeszéd folytatását és hozzátette, hogy Belgrád kész minden fajta tárgyaláson résztvenni annak érdekében, hogy egyeztethessenek a problémák megoldásáról – írja a Szerbiai RTV.
Az államfő vasárnap este Miroslav Lajčak szlovák diplomatával tárgyalt először. Az Európai Unió dialógussal foglalkozó különmegbízottjával arról egyeztettek, hogyan folytatódhatna uniós védnökséggel a párbeszéd Belgrád és Pristina között.

A mai nap folyamán Vučićot először Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogadja, majd Várhelyi Olivérrel, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosával tárgyal. Josep Borel külügyi biztos munkaebédre várja a szerb államfőt, aki ezt követően találkozik Vladimír Bilčíkkel, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevőjével is. A nap végén Vučić és a szerb delegáció tiszteletére Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szervez munkavacsorát.
Az amit kihangsúlyoztam Miroslav Lajčaknak, hogy Aljbin Kurti azzal dicsekszik, hogy Albániában szavazott, amellyel lényegében azt üzeni, hogy mindegy hogy Pristinában, vagy Tiranában vagyunk, az egy és ugyanaz az ország. Képzeljék el, hogyha én Gračanicában, vagy a tartomány más településén szavaznék. Ez világméretű hírnek számítana, annak ellenére, hogy a két dolgot nem lehet összehasonlítani, mivel az alkotmány és az 1244-es határozat szerint is Koszovó Szerbia része – hangsúlyozta ki Vučić.

Számunkra az a legfontosabb, hogy biztosítsuk az ott élő nemzettársaink biztonságát. A Brüsszeli egyezmény betartását is kértem, mindent, amit Washingtonban aláírtak, mivel mindez jó Belgrád és Pristina számára is – mondta az elnök.
Kihangsúlyozta, hogy érti Kurti kijelentéseinek üzeneteit, de ez semmiképpen sem egy konstruktív hozzállás, viszont nincs meglepődve.

Az uniós beruházásokkal kapcsolatban Vučić elnök elmondta, hogy óriási projektekről van szó, amelyek teljesen megváltoztatják majd Szerbiát. Szavai szerint nem tudja eltitkolni izgatottságát ezzel a témával kapcsolatban, amelyről a mai nap folyamán fog egyeztetni az uniós vezetőkkel.
Izgatott vagyok és nem tudom elrejteni a mosolyom, már most is megkezdtünk bizonyos tárgyalásokat az uniós küldöttekkel és amennyiben Ursula von der Leyen engedélyezi, akkor elmondom, hogy az európaiakkal Szerbia valaha volt legnagyobb beruházását beszéltük meg – hangsúlyozta ki Vučić.

Szó szerint nem leszünk többé ugyanaz az ország, nem mondhatok ennél többet, de hatalmas beruházásokról van szó, a legnagyobbakról, amit csak el tudunk képzelni – mondta az elnök.

Elmondása szerint néhány napon belül megkezdődik az újvidéki járványkórház építése is, de elmondta azt is, hogy a Vajdasági Klinikai Központ második részének felújítására is sor kerül.
Hozzátette, hogy brüsszeli látogatásából visszatérve Gadžin Hanban fogja felvenni a védőoltás második adagját és beszélgetni fog a dél-szerbiai polgárokkal arról, hogyan tudna segíteni az ország azon részén.