2024. április 20., szombat

Koszovóra várva

A Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatásáról tárgyal az államfő Brüsszelben

Konstruktív tárgylások elé nézek, és nem várok politikai nyomásgyakorlást az európai vezetőktől – nyilatkozta brüsszeli látogatása kapcsán Aleksandar Vučić szerb államfő, mielőtt még elutazott volna a kétnapos tárgyalásokra.

Az államfő vasárnap este Miroslav Lajčak szlovák diplomatával tárgyalt először. Az Európai Unió dialógussal foglalkozó különmegbízottjával arról egyeztettek, hogyan folytatódhatna uniós védnökséggel a párbeszéd Belgrád és Pristina között. Szerbia készen áll és együttműködő, az Unió szintén a tárgyalások folytatását szorgalmazza, és egyelőre mindkét fél az új koszovói kormányfő álláspontjára vár – írja a Tanjug, európai külügyi szervektől kapott információkra hivatkozva.

A mai nap folyamán Vučićot először Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogadja, majd Várhelyi Olivérrel, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosával tárgyal. Josep Borel külügyi biztos munkaebédre várja a szerb államfőt, aki ezt követően találkozik Vladimír Bilčíkkel, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevőjével is. A nap végén Vučić és a szerb delegáció tiszteletére Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szervez munkavacsorát.

A brüsszeli tárgyalások középpontját a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd meggyorsításának új módszere képezi, de az európai befektetési terv által előirányzott szerbiai fejlesztési projektekről is egyeztet a szerb küldöttség – írja a Tanjug.