2024. április 23., kedd

Közösen a helyi önkormányzatok fejlesztéséért

Együttműködési megállapodást írt alá Marija Obradović államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter és Aleksandar Simurdić, Vajdaság AT Európai Ügyek Alapjának igazgatója, hogy a szaktárca és az Alap közös munkálkodása révén növeljék a tartomány területén található városok és községek intézményi és adminisztratív kapacitásait.

A protokoll aláírását követően Marija Obradović elmondta: ez az első lépés a jövőbeni együttműködés felé, és alkalom arra, hogy megmutatkozzon az európai felzárkózás három tartópillére egyikének, a közigazgatási reformnak a fontossága. A minisztérium és az Alap támogatja majd a helyi önkormányzatokat a munka hatékonyságának növelésében és abban, hogy magukévá tegyék a reform következő, tízéves időszakra szóló stratégiájának lényegét, vagyis a polgárok és a gazdaság szolgálatában álló közigazgatás alapjait. A most aláírt megállapodás segíti majd azoknak az elveknek az érvényesítését is, melyek a 22 szerbiai polgármester asszony és községi elnök asszony által aláírt Női Szolidaritás Alapokmányának kiindulópontját képezik.

– Országunk stratégiai céljai a teljes jogú európai uniós tagság, de az ehhez szükséges kritériumok teljesítése nem önmagáért való cél, hanem eszköz egy modern, rendezett állam létrehozásához – szögezte le a miniszter.

Aleksandar Simurdić, az Európai Ügyek Alapjának igazgatója közölte: az együttműködéssel azt szeretnék elérni, hogy mind a 45 vajdasági helyi önkormányzatot olyan csapatok vezessék, melyek hatékonyabban, eredményesebben fel tudják használni az európai alapok és programok részéről rendelkezésre álló eszközöket. A régiók és helyi szintű közösségek ne várjanak az államigazgatásra ahhoz, hogy bekapcsolódjanak az európai integrációba, maguknak is cselekedniük kell, hogy párhuzamosan haladjanak a folyamatok, s hogy a polgárok minél inkább részesei legyenek a döntéshozatalnak. Az Európai Uniónak éppen ez az elve: a jó közigazgatás, a partnerség, a szubszidiaritás, a többszintű igazgatás, a demokrácia – közölte a megállapodás aláírása kapcsán az államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter kabinetje.