2024. április 23., kedd

Sikeres év a szabadkai teniszezők mögött

A Spartacus Teniszklub sikert sikerre halmozott az elmúlt évben. A klub számos rangos elismerésben részesült: a Szerbiai Teniszszövetség az ország legsikeresebb klubjának választotta, a vajdasági szövetség a tartomány legjobbjának nyilvánította, a Vajdasági Sportszövetség Spartak-díjban részesítette, Szabadka városától és a Szabadkai Sportszövetségtől megkapta az év legjobb csapatának járó díjat, a közelmúltban a Vermes Lajos-emlékplakett is hozzájuk került.

A klub munkájára rányomta bélyegét a koronavírus, a versenyzők néhány hónapig nem edzhettek. Az intézkedések enyhítését követően kezdődhetett a munka, amely meghozta gyümölcsét. A Juhász Krisztián, Kovács Ádám, Filip Stipić, Miloš Vuković, Marko Miladinović, Matej Sabanov és Ivan Sabanov alkotta Spartacus, Demeter László főedző vezetésével, az országos csapatbajnokság döntőjében szoros mérkőzésen 4:3-ra legyőzte a Viktor Troickivel, Danilo Petrovićtyal és Miljan Zekićtyel felálló C. zvezdát, ezzel megvédte címét. A C. zvezda mellett jelentősen erősített a Đukić és a niši Živković Teniszakadémia csapata, mivel előbbiek színeiben Miomir Kecmanović, Damir Džumhur és Nikola Ćaćić, utóbbiaknál Nikola Milojević, Peđa Krstin és Marko Tepavac szerepelt. A szabadkai csapat sikerét saját nevelésű játékosokkal érte el, egyedül Miladinović nem szabadkai, a Sabanov fivérek pedig első teniszlépéseiket a Palicsi Teniszklubban tették meg. A felnőtt női csapat (Anđela Vidović, Vanja Vidanović, Anđela Skrobonja, Danijela Danilović, Jana Bojović) a korábbi első helyet követően az elmúlt évben a harmadik helyen végzett. Az ifimezőnyben a fiú- és a lánycsapat is ezüstérmes az országban, egyéniben Juhász Krisztián (szabadtéri bajnokság, felnőttek), Filip Stipić (fedett pályás bajnokság, ifik), Anđela Vidović (fedett pályás bajnokság, ifik) és Lazar Milićević (szabadtéri bajnokság, ifik) is országos bajnoki címet szerzett, Filip Mandović pedig Stipić mögött a második helyen végzett. A veteránok között a szabadkai teniszezők egyéniben második, párosban pedig két korosztályban, a +50 és a +55 évesek között is, a dobogó legfelső fokára állhattak fel.

A tenisz népszerűsége továbbra is felfelé ível a városban. A legkisebbekkel Klonka Gábor foglalkozik.

– Jelentkezni a klub Facebook-oldalán, illetve honlapján vagy telefonszámán lehet, Demeter Tibor szívesen válaszol a kérdésekre. Idén a tavalyi kiváló eredmények felülmúlására törekszünk, bár ennél jobb eredményeket nehezen lehet elképzelni – mondta Irsai László, a Spartacus Teniszklub alelnöke.

ATP-TOUR

Az argentin őrzi a hagyományt

Amikor a sorsolásnál kiderült, hogy a kiemelt Dušan Lajović lehetséges ellenfele a 2. fordulóban Federico Delbonis, az ópázovai nagyon szerette volna, hogy a litván Ričardas Berankis jusson túl az első körön, nem pedig az argentin. Utóbbival ugyanis 2:5 volt a mérlege – ami most 2:6-ra módosult –, előbbivel pedig 3:1. Az álom nem vált valóra, jött Delbonis, megőrizte a szerb elleni hagyományt, három játszmában nyert, Lajović pedig otthoni környezetben maradt hoppon.

A barcelonai tornán Rafael Nadal újra csak szoros, háromszettes győzelmet aratott. A spanyol szerencséje, hogy az ő ágán kevésbé veszélyes riválisok futnak, az alsón pedig a negyeddöntőben a jövő nemzedék kénytelen rangadózni Rubljov–Sinner és Cicipasz–Auger-Aliassime párosítással.

BELGRÁD. – A férfitorna 2. fordulójában: Delbonis–Lajović 6:3, 2:6, 6:4, Karacev–Bedene 6:3, 4:6, 7:6, Daniel–Millman 3:6, 6:2, 6:3, Mager–Popyrin 7:5, 6:2.
BARCELONA. – A férfitorna nyolcaddöntőjében: Nadal–Nisikori 6:0, 3:6, 6:2, Rubljov–Ramos 6:4, 6:7, 6:4, Cicipasz–De Minaur 7:5, 6:3, Sinner–Bautista 7:6, 6:2, Norrie–Goffin 6:0, 3:5 – feladás, Carreno–Zapata 6:3, 6:4, Schwartzman–Moutet 6:4, 6:2.
STUTTGART. – A női torna 2. fordulójában: Ka. Plíšková–Osztapenko 6:7, 6:4, 6:3, Szabalenka–Friedsam 6:4, 6:2, Halep–Vondroušová 6:1, 6:3, Szvitolina–Kerber 7:6, 6:3, Alekszandrova–Bencic 6:1, 7:5.
ISZTAMBUL. – A női torna 2. fordulójában: Mertens–Golubić 6:4, 4:6, 6:1, Ferro–Zvonarjova 6:3, 6:3, Kudermetova–Kanepi 6:4, 6:3, Bogdan–Krejčíková 6:3, 6:3.