2024. április 19., péntek
BIRKÓZÓ-EB, VARSÓ

A zentai Nemes Máté Európa-bajnok!

A zentai Nemes Máté aranyérmet szerzett a lengyelországi Varsóban zajló Európa-bajnokságon! Nemes a döntőben a 67 kg-osok súlycsoportjában a lengyel Mateusz Bernateket győzte le. A zentai birkózó 2019-ben a kazah Nur-Szultanban vb-bronzérmet, ezzel olimpiai kvótát szerzett, szintén ebben az évben bronzéremmel gazdagodott a minszki Európa-játékokon, és harmadik lett a kínai Vuhanban zajló Katonai Világjátékokon.

Máté előtt egy nappal a honosított grúz Zurabi Datunasvili ért fel a a csúcsra. Élete harmadik Európa-bajnoki címét szerezte meg, de az elsőt szerb szinekben, s ha valaki azt gondolja, hogy sétamenet volt ez a bajnoki cím, nagyon téved: Zurabi a horvát ellenfél után már a negyeddöntőben összefutott a 87 kg egyik legjobbjával, a kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes ukrán Belenyukra, akit nagyon okos birkózással győzött le, a döntőben pedig azt a fehérorosz Maszkevicset verte símán, aki a selejtezőben 9:0-s technikai tussal múlta felül a magyarok 2017-es (Újvidék) kontinensbajnokát, a tavalyi ezüstérmes, és a 2019-es Nur Sultan-i világbajnokság döntősét, Lőrincz Viktort!

Sike András magyar kötöttfogású kapitány az Eb előtt két érmet jósolt, s nagyjából be is jött a tippje, azonban nem biztos, hogy pont erre a kettőre gondolt. Odáig rendben van, hogy a foghíjas 77 kg-os mezőnyt a világbajnoki címvédő Lőrincz Tamás úgy szelte át, mint meleg kés a vajat (ez a negyedik Eb-titulusa), de hogy kevesen gondoltak arra, hogy a Kiss Balázs is döntős lett (az orosz Evloev lesz az ellenfele), az tuti! A 38 éves Balunak ugyanis ezt a versenyt szánták búcsúnak, de most vakarhatják a kobakjukat a magyar illetékesek a szófiai olimpiai selejtező előtt, kit is nevezzenek oda, mert Balázs a mai magyar mezőnyben nem a legjobbnak számít, s eredetileg sem őt akarták küldeni a bolgár fővárosba, hanem minden bizonnyal Szőke Alexet, aki szűk egy hónappal ezelőtt megnyerte a magyar válogatót...

A végén pedig említsük meg azt is, hogy a török Riza Kayaalp (130 kg) történelmi sikert ért el, mert a súlycsoportja koronázott királya a 10. kontinensbajnoki címét gyűjtötte be!