2024. március 29., péntek

Elfogyhatott az oxigén az eltűnt tengeralattjárón

Ma is folytatják a kutatást az 53 fős legénység után

Szombaton is folytatódik a keresés a Bali partjainál elsüllyedt indonéziai tengeralattjáró után, sokan azonban attól tartanak, hogy az eltűnt jármű 53 fős legénységének mostanra elfogyott az oxigénje.

A 44 éves, német gyártmányú KRI Nanggala-402 típusú hadihajóval szerdán, Bali szigetétől északra, mintegy 95 kilométerre a parttól vesztették el a kapcsolatot. Szakértők a héten azt közölték, a legénységnek vélhetően szombat reggelig elegendő az oxigénje.
Djawara Whimbo, az indonéz hadsereg szóvivője újságíróknak azt mondta, nem adják fel a kutatást, amelyhez egyébként már több külföldi ország, köztük az Egyesült Államok és Szingapúr is segítséget küldött, vasárnap pedig egy malajziai mentőhajó is a helyszínre érkezik.

Az indonéz hadiflotta szóvivője szerint a kutatás jelenleg egy olajfoltra összpontosul, amelyet a légi felderítők a hadihajó merülésének térségében találtak. A térségbe vezényelték a flotta két, szonár képeségekkel rendelkező hajóját, hogy segítse a kutatást. Az olajfolt vagy arra utal, hogy a tengeralattjáró megsérült, vagy arra, hogy a folt a legénység által leadott jelzés, de az sem kizárt, hogy a legénység azért engedte ki az olajat, mert így akarták csökkenteni a merülő jármű súlyát. Egyébként még arra sincs teljesen egyértelmű bizonyíték, hogy az olaj a tengeralattjárótól származik.
A baleset oka egyelőre nem ismert, a haditengerészet nem zárta ki, hogy a jármű áramkimaradás miatt nem tudott a felszínre jutni.
Jóllehet, Indonézia igyekszik fejleszteni a hadseregét, az elöregedett járművek és eszközök az elmúlt években több halálos balesethez vezettek. Csütörtöki sajtótájékoztatóján Prabovo Szubianto védelmi miniszter elkerülhetetlennek nevezte a fegyveres erők modernizálását.