2024. március 29., péntek

Milyen feltételeknek kell megfelelni az autó műszaki vizsgáján?

Nyártól szigorúbb műszaki ellenőrzéseknek kell, hogy megfeleljenek az autók, ugyanis a legnagyobb problémát mostantól a kipufogógázok mennyisége és minősége fogja jelenteni. Mindezért a legtöbb autót nem fogják majd átengedni a műszaki vizsgán. A legfeljebb 20 éves használt autóknak katalizátorokkal és DPF-szűrőkkel kell rendelkezniük, és sokan nem tudják, hogy rendelkeznek-e ilyennel, illetve működnek-e ezek az alkatrészek.

A műszaki feltételekre vonatkozó előírások szerint a járműveknek csak akkor kell rendelkezniük katalizátorral, ha azzal gyártották őket, azaz amelyeken korábban nem volt, arra nem is kell újakat felszerelni.

Újabb problémát jelent, hogy a járművek tulajdonosai sokszor nem is biztosak abban, hogy rendelkeznek-e egyáltalán ilyen kiegészítőkkel.

Dragan Knežević a belgrádi Gépészmérnöki Kar professzora az RTS-nek elárulta, hogy a jármű életkoráról lehet legkönnyebben megállapítani, hogy milyen motorral rendelkezik. Ezek szerint az Euro 1-est 1992 januárjában vezették be, majd 1995-ben az Euro 2-est. 2000-ben az Euro 3-ast, de egyes gyártóknál még 1998-ban vagy 1999-ben vezették azt be, így nálunk az Euro 3-as szabvány a kritikus, ahol az összes benzines jármű rendelkezik katalizátorral, a dízelmotoros járművek pedig oxidációs katalizátorokkal, és csak ritkán található a járművekben részecskeszűrő, azaz DPF.

Elmondása szerint az Euro 4-es szabványt 2005-ben vezették be, ahol minden benzinmotoros jármű rendelkezik katalizátorral, vagy a dízelmotoros járművek oxidációs katalizátorokkal, kivéve a dízelmotorok leggyengébb változatait. Az Euro 5-öst 2009 óta használják, és a katalizátorok és a szűrők helyzete megegyezik az elődjével. Az Euro 6-os szabványt 2014-ben vezették be, ezeknek a járműveknek már teljes rendszerük van.

A műszaki vizsgán az illetékes szakemberek fogják áttekinteni, hogy rendelkezik-e az autó katalizátorral, vagy sem. Amelyik autónak kellene, hogy legyen katalizátora, vagy DPF szűrője, azonban az nincs a helyén, az a jármű nem fog átmenni a vizsgán.