2024. március 29., péntek

Milan Mojsilović: A sorkatonai szolgálat hosszú távú megoldás Szerbia katonai semlegességére

Milan Mojsilović tábornok, a szerbiai katonaság vezérkari főnöke kijelentette, hogy személy szerint úgy véli – és ez a fegyveres erők vezérkarának álláspontja is –, hogy a katonai semlegesség körülményei között a fegyveres sorkatonai szolgálat hosszú távú megoldást jelentene, amely egyaránt kielégíti a hadsereg békebeli és háborús igényeit.

– Természetesen a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetéséről szóló döntés nem kizárólag katonai kérdés, annak elfogadásához szélesebb társadalmi konszenzusra van szükség – mondta a Politikának adott interjújában. Szerinte az önkéntesség elvének alkalmazásával a katonaság nem képes megvédeni az országot, ezért a fegyveres erők védelmi képességeinek fejlesztése érdekében kötelezően előírják a tartalék erő megfiatalítását és megfelelő feltöltését.

– A hivatásos katonák továbbra is kulcsfontosságú támogatást jelentenek a parancsnokságok és az egységek számára a missziók végrehajtásában – mondta Mojsilović. Mint kifejtette, ha a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetése mellett döntenek, akkor a fegyveres erők betöltésének modelljét egyesítik.