2024. április 25., csütörtök
GORAN VESIĆ

Meddig ér az alpolgármester keze?

PORTRÉ

Arra még nem volt példa, hogy Belgrád polgármesterét ne ismerjék névről, és ne állítsa meg valaki az utcán – jegyezte meg egyik ismerősöm, amikor éppen a főváros polgármestere haladt el mellettünk sportos öltözetben. Nem volt példa még arra sem, hogy egy város életében meghatározóbb szerepet töltsön be az alpolgármester. Belgrádban ő az, aki tulajdonképpen dönt, irányít, meghatároz, elképzel... akitől függ a város jövőképe, élete, működése.

Goran Vesić 1969-ben született Kruševacon. Az általános iskolai és középiskolai tanulmányait Kraljevóban, míg a jogi kart Belgrádban végezte el. Újságíróként dolgozott 1990 és 1994 között a Demokratija pártlapnál, 1992 és 1993 között pedig a Student lap főszerkesztője volt. Ezt követően 1994 és 1997 között Zoran Đinđić, a Demokrata Párt elnökének kabinetfőnöke volt. Már a kilencvenes években jelentős szerepet töltött be Belgrád politikai életében, hiszen 1997-ben a főváros városi képviselő-testülete végrehajtó bizottságának volt a tagja, majd 2000-ig Belgrád városi képviselő-testületében képviselő. Ezt követően az országos politikai életben is kivette a részét, hiszen 2000 után a köztársasági képviselőházban képviselő, a parlament adminisztrációs bizottságának elnöke, 2001 és 2003 között a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság belügyminiszterének tanácsadója, majd Szerbia és Montenegró Államközösség védelmi miniszterének tanácsadója.

A választási kampányok meghatározó személye volt, hiszen 1997 és 2000 között Milo Đukanović montenegrói kampányaiban folyamatosan tanácsadóként vett részt, ahogy tanácsaival segítette Biljana Plavšićot is a kampány során, illetve a kétezres években aktív szerepet töltött be a szlovéniai, a montenegrói, a bulgáriai és a macedón választásokban is.

Politikai aktivitása mellett jutott ideje és ereje a Belgrádi Kosárlabda Szövetségben betöltött tevékenységre is, illetve ő szerkesztette meg Barack Obama, volt amerikai elnök könyvének szerb nyelvű kiadását is.

Számos közvállalat igazgatóbizottságában bizonyította sokoldalúságát, majd saját vállalkozást is indított. A DP egyik fő bizalmasa végül Dragan Đilasszal „rúgta össze a port”. Ebben a pártban betöltött tevékenységének akkor vetett véget, amikor Đilas Belgrád polgármestere volt (2012-ben). Vesić akkor kijelentette, hogy nem kíván többet politikával foglalkozni. Egy év sem telt el, feloszlatták az akkori fővárosi képviselő-testületet, mivel a képviselők bizalmatlanságot szavaztak meg az akkori polgármesternek, a választásokig pedig az ideiglenes szerv titkári posztjára Vesić került, míg az elnöke Siniša Mali lett. A 2014-es választásokon aztán Mali lett a polgármester, Vesić pedig Belgrád menedzsere.

Vesićről többször is a média úgy cikkezett, mint egy szürke eminenciásról, aki a háttérből ügyesen irányítja a szálakat. 2018-tól Zoran Radojičić polgármester mellett polgármester-helyettes, és közel sincs már annyira a háttérben.

Belgrádban nem élvez túl nagy népszerűséget a polgárok körében, hiszen a Savamala városrészben történt, álarcosokkal végrehajtott, magántulajdonban levő épületek bontását is vele hozták kapcsolatba, a Köztársaság tér új kinézetéért is őt teszik felelőssé, akárcsak a Kalemegdanon tervezett gondola kiépítését is. Több esetben fairtással vádolják, őt okolják a rossz minőségben elvégzett köztéri munkálatokért, továbbá a városi költségvetésből kifolyó, indokolatlan milliókért is, amit például a Slavija körforgalomban felállított (kezdetben) zenélő szökőkútra, a több mint ötven tervezett városi szökőkút kiépítésére, a Stefan Nemanja szobrának költségeire fordítottak. Legutóbb azzal váltotta ki a „nép haragját”, hogy a járványidőszak közepén, amikor a rendőrség egymás után tárja fel és oszlatja fel az úgynevezett Covid-bulikat, a Crvena zvezda labdarúgóival és a klub vezetőségével együtt ünnepelte meg a sportklub legutóbbi sikerét az egyik szórakozóhelyen. Ebben az esetben a sportklub, a szórakozóhely is büntetést kapott, Vesić viszont elnézést kért.