2024. április 16., kedd

Palma a gyanú árnyékában

Tíz nappal azt követően, hogy az Utisak nedelje című műsorban közölte, „azokat a nőket, akik Jagodinában a közszférában szeretnének elhelyezkedni, vagy ismeretség által már munkát kaptak, telefonon »barátkozni« hívják az erre a célra fenntartott lakásokba és minél »ügyesebben barátkoznak«, annál nagyobb esélyük van megkapni, vagy megtartani a munkahelyet”, Marinika Tepić, a Szabadság és Igazságosság Pártjának alelnöke újabb súlyos vádakat fogalmazott meg Dragan Marković Palma köztársasági parlamenti képviselő és az említett város 17 éve hatalomból politizáló „helytartójának” a vonatkozásában. Kerítéssel és egyéb, a nemi szabadság ellen irányuló, állítólag több mint tíz éve folyamatosan történő bűncselekmények elkövetésével vádolta meg Palmát, továbbá egyéb politikusokat és üzletembereket. Tepić a témában megtartott sajtótájékoztatóján lejátszották egy helyi férfi, arcának eltakarásával és hangjának az elváltoztatásával készített „tanúvallomását”. A férfi állítólag éveken át egy jagodinai, más nevére bejegyzett, ám szavai szerint valójában a Palma tulajdonában álló hotelben dolgozott. Ebben, állítása szerint, többször is tanúja volt 17–18, olykor 15–16 éves, Belgrádból szórakoztatás céljával érkező lányok részvételével megtartott buliknak. Az mondja, hogy a bulikon Palma, valamint üzleti és koalíciós partnerei vettek részt – Ivica Dačić és Aleksandar Antić nevét is említette –, az esetek többségében a lányokkal rengeteg alkoholt itattak, majd Palma és vendégeinek a kíséretében távoztak. Szavai szerint ezek az összejövetelek nem bulira, hanem inkább „jószágvásárra” hasonlítottak. Későbbi sajtónyilatkozatában Tepić azt mondta, hogy mostanra több, személyesen érintett helyi nő és szemtanú is felvette vele a kapcsolatot, adott esetben állítólag hajlandóak lennének tanúvallomást tenni. Egyikük írásos beszámolójából a következőket idézte: „Ami ezeken a bulikon történt, az nem más, mint elit prostitúció.” E szerint a „tanú” szerint a szabados bulikat nemcsak Jagodinában, hanem Palma országszerte elhíresült külföldi utazásainak alkalmával is megszervezték.

Palma ellenlépések bejelentésével – azóta több mint 390, közszférában dolgozó jagodinai nő, teljesen spontán, pánikkeltés és rendbontás címén tett Tepić ellen bűnvádi feljelentést – és ellenvádakkal cáfolja az állításokat, azzal próbálva ártatlansága mellett érvelni, hogy vélt bizonyítékokat sorakoztat fel a neve elhallgatását kérő tanú politikai szubjektivitásának vonatkozásában. A „terhelt” emellett önként felkereste a helyi ügyészt és „arra utasította”, hogy kezdje meg az ügy kivizsgálását. Az ügyész el is rendelte a szükséges nyomozati intézkedések megtételét a rendőrségnek.

A labdának ebben az ügyben is jó lenne a média térfeléről végleg átpattognia az igazságügy térfelére, ám sokan attól tartanak, hogy ha a játéktér Jagodinán marad, indokoltan kérdőjeleződik meg az eljárás objektivitása, hiszen az üzleti karrierjét szénkereskedőként – a szénbányák iránti vonzalma később sem hagyott alább –, politikai pályafutását pedig a Željko Ražnatović Arkan pártjában kezdő Palma befolyásának határa Jagodinában feltehetőleg a csillagos ég.

Marija Lukić esetét az említett affér vonatkozásában azért elkerülhetetlen megemlíteni, mert nemcsak a bátorság és a térségünkben tradicionálisan elhallgatott visszaélésekkel, illetve sérelmekkel való szembeszegülés, hanem egyben a jó igazságügyi gyakorlat iskolapéldája is. Tekintettel az említett ügyben terhelt személy helyi befolyásának kiterjedtségére, az illetékesek az eljárást a helyi igazságügyi szervek elől egy másik település szervei elé delegálták. A jagodinai ügyész első nyilatkozata arra enged következtetni, hogy ebben az esetben egyelőre nem valószínű ennek a lépésnek a megtétele, de hogy egy, formálisan még meg sem kezdett büntetőeljárás kapcsán ne essünk az elhamarkodott ítélkezés hibájába, talán azt is fontos leszögezni, hogy Marija Lukić ügye azt szintén szemléltette, hogy olykor Szerbiában is történnek csodák, még a vezetői tisztséget saját politikai és gazdasági birodalmuk építésére felhasználók megfékezésének a tekintetében is.