2024. március 28., csütörtök

Mit hová lehet építeni?

Többek között erről is dönt hétfőn a zentai képviselő-testület

A zentai községi képviselő-testület hétfőn tartja 10. ülését. Pék Zoltán, a VMSZ Zenta községi szervezetének elnöke, a VMSZ frakciójának vezetője elmondta, hogy 23 napirendi pontot fognak megtárgyalni, köztük néhány kiemelten fontosat.

– Az első pontban a település általános szabályozási tervére vonatkozó rendeletjavaslatot vitatjuk meg. Ez egy olyan dokumentum, amely meghatározza a telkek rendeltetését és azt, hogy hová milyen épületet lehet építeni. Ebben az esetben többek között a buszállomás területét átminősítjük olyan területté, amelyen bevásárlóközpontot lehet létesíteni. Ez azért fontos, mert akkor azon a telken egy új befektetés létesülhet. Mivel ott megszűnik a buszállomás, a későbbiekben autóbusz-megállóként a vasútállomás fog szolgálni, és ott lesz iroda is a buszállomás számára.

A következő téma a zentai állami gyógyszertár alapszabályának jóváhagyása. A törvény szerint a tavalyi év végéig el kellett végezi az alapszabály-módosítást, ugyanis a gyógyszertár eddig a szabadkai gazdasági bíróságnál volt bejegyezve, most pedig az APR-be kell regisztrálni, ezért alapszabály-módosítást kell elvégezni, és ezt az alapítónak jóvá kell hagynia. Ezért kerül a képviselő-testület elé. Ez az alapja annak, hogy kiiktassuk az állam szerepét, ahogyan az a környező városokban már megtörtént. A lényeg, hogy a meglévő helyeken a későbbiekben is működni fog gyógyszertár, és a pályázat alapján majd azt választjuk, aki a legjobb feltételeket adja.

A következő nyolc napirendi pontban az intézményeink pénzügyi jelentéseit, valamint a tavalyi és idei munkaprogramjaikat fogadjuk el. Megvitatjuk továbbá az Elgas közvállalat megbízott igazgatója mandátumának megszűnésére és új megbízott igazgató kinevezésére vonatkozó határozatjavaslatokat. Új megbízott igazgatónak a koalíciós partnerek javasolnak egy személyt. Az Elgasszal kapcsolatban el kell mondani, hogy egy hármas szerződés van kilátásban a meglévő fűtésrendszer fővezetékének a rekonstrukciójára, és ezt a minisztériumnak, a közvállalatnak és az önkormányzatnak kell aláírnia. A köztársasági parlament ezt már elfogadta, tehát jó úton vagyunk, és ez egy olyan felújítás lesz, amely Szerbiában mindössze hat városban történik meg, és az egyik közülük Zenta.

A Történelmi Levéltárhoz kapcsolódóan is lesznek napirendi pontok, ugyanis az igazgatóbizottságának és a felügyelőbizottságának lejárt a mandátuma, és a régi tagok leváltása és az újak kinevezése fog megtörténni.

A Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft.-hez is kötődnek napirendi pontok, az igazgató kinevezéséhez szükséges bizottságba Zenta és Csóka közül Zenta fog tagot delegálni, és ennek a személynek a kinevezése is megtörténik hétfőn.