2024. március 28., csütörtök

Jelentős támogatás foglalkoztatás-serkentésre

Az újvidéki városházán tegnap megtartották a város foglalkoztatási tanácsának ülését, amelyen elfogadták az idei évre vonatkozó, a városban élők foglalkoztatásának serkentésére kidolgozott tervet.

Milorad Radojević, a városi önkormányzat gazdasági tanácsának tagján kívül az ülésen részt vettek még a városi önkormányzat, a hivatalok, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat, az Újvidéki Egyetem, valamint a Szindikátusok és Munkaadók képviselői is.

A városnak az idei évre vonatkozó foglalkoztatási tervezete képezi az alapját a helyi munkaadási politika megvalósításának. A tervezetben meghatározták a célokat és az elsőbbségeket, valamint az intézkedéseket és a programokat is rögzítették benne.

Milorad Radojević tanácstag elmondta, hogy a város aktív foglalkoztatási politikát folytat és jó eredményeket ér el ezen a téren. – Az idei akcióterv értéke 171.350.000 dinár és várakozásaink szerint hétszáz személyt ölel majd fel. A tervezet elsődleges céljai közé tartozik a munkahelyteremtés és a magánvállalkozások serkentése, különösen a nők körében, a város ilyen módon megmutatja, hogy a nemi egyenjogúság gondolata mellett foglal állást – mondta Radojević.

Hozzátette, hogy a fiatalok szakmai felkészítését szorgalmazó programokat is támogatni fogják, azokét, akik először igyekeznek munkaviszonyt kialakítani meghatározott időre. Szavai szerint az első pályázatokat már május elején kiírják.

A foglalkoztatási tervezet előrelátott programjai a következők: szakmai gyakorlat, programok a gyakornokok számára, közmunkák szervezése, a magánvállalkozások támogatása, új munkahelyek megnyitásának támogatása, foglalkoztatási vásárok szervezése, a hallgatók számára professzionális gyakorlatok szervezése, valamint az érdeklődő munkakeresők oktatása és felkészítése.

A város a 2012 és 2020 között megvalósult foglalkoztatási programokra mintegy 1 milliárd 85 millió dinárt fordított.