2024. március 29., péntek

Új galéria a belvárosban

Biomorf formák mesterkiállításon

A Duna utcában április első felében megcsodálhattuk Argyelán Zita fiatal újvidéki képzőművész Herbárium – biomorf formák a grafikai nyomtatásban címet viselő gyűjteményét. A kiállítás az alkotó mesterkiállítása volt, munkái olyan, mindannyiunkat érintő témákat jelenítenek meg, mint amilyen a természet és a környezetvédelem. Az egyedi alkotótechnikai megoldásoknak köszönhetően a képek textúrája valóban érdekes, a művésznőt nemrégiben felkerestük alkotóműhelyében:

Argyelán Zita gyűjti és szárítja a herbáriumhoz szükséges  növényeket, szeret utazni, Magyarországról és Szlovéniából is hozott virágokat (Dávid Csilla felvétele)

Argyelán Zita gyűjti és szárítja a herbáriumhoz szükséges növényeket, szeret utazni, Magyarországról és Szlovéniából is hozott virágokat (Dávid Csilla felvétele)

– Csapatunk immár három éve ún. drón-esteket szervez a CK13 Ifjúsági Központban, ennek hozadékaként tavaly megalapítottuk egyesületünket is. Kerestünk és találtunk egy olyan helyiséget, amelyben dolgozhatunk és alkothatunk, de leginkább egy olyan termet, amelybe a kiállításainkat áthozhatjuk. A CK13-ban ugyanis havonta csak egyszer van koncertestünk, azok, akik aznap eljönnek, zenét hallgatnak – a kiállításhoz az egy este kevés idő. A járvány miatt ezt a helyet, ahol most állunk, még nem nyithattuk meg hivatalosan, úgyhogy még csak mi járunk ide dolgozni, grafikákat készíteni, nyomtatni... Mélynyomású, profi présgépünk még nincs, egyelőre csak magasnyomású, kézi, linóleum- és fametszeteket készítünk. Egyesületünk alapítója és a drón-csapat kezdeményezője Danilo Šainović, ő hívott engem és Lazar Čurčićot, hogy csatlakozzunk. Immár három éve aktívak vagyunk, köztünk van még Borislav Prodanović is. Az egyesületünk neve Veče dron muzike (VDM) – magyarázta Argyelán Zita grafikus művésznő.

A kiállítóteremben most 11 grafika látható, az alkotónő Facebook- és Instagram-oldalán továbbra is megtekinthetők és megrendelhetők (Dávid Csilla felvétele

A kiállítóteremben most 11 grafika látható, az alkotónő Facebook- és Instagram-oldalán továbbra is megtekinthetők és megrendelhetők (Dávid Csilla felvétele

A Duna utca 15. alatti, kibérelt alkotóteremben felsorakoztatott grafikák tehát Zita mesteri munkáját képezik, a járványügyi korlátozások feloldása után a helyiség galériateremként fogja várni a művészetkedvelőket. A mesteri munkagyűjteményt a Művészeti Akadémia tanárának, Jelena Sredanovićnak a mentorálásával alkotta meg, a tanárnőnek is tetszett az ötlet, hogy a kiállítást ne az Akadémián, hanem máshol szervezzék meg.