2024. március 29., péntek

Évtizedes gondok megoldása felé

A környezetvédelmi minisztérium segítségével hatékonyabban lehetne megoldani a Krivaja szennyezésének a kérdését

Több évtizedes probléma Topolyán és az ügyben érintett más településeken is a Krivaja patakba ömlő szennyvíz. A folyócska mentén élő lakosság életét nem kis mértékben keseríti meg a mederben hömpölygő bűzös folyadék. A probléma megoldását hosszú évek óta szorgalmazzák az érintett községek lakói, civil szervezetei – a topolyai, a kishegyesi és a szenttamási önkormányzat is, de mivel költséges, összetett és körülményes lépésfolyamatról van szó, addig nem sikerült konkrétabb lépéseket tenni a megoldás felé, amíg a tartományi és az országos figyelem nem irányult rá az áldatlan helyzetre. Az idei évtől immár fényt jelent az alagút végén, hogy hamarosan beindulhat Topolya határában a szennyvíztisztító berendezés működése.

Fremond Árpád

Fremond Árpád

A topolyai környezetvédelmi kérdésekre a közelmúltban ismét ráterelődött a figyelem, amikor Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselője parlamenti felszólalásában felvázolta az érintett területen élő lakosság megpróbáltatásait, valamint az önkormányzat és a tartományi szervek összefogásával tett konkrét lépéseket. A probléma minél hatékonyabb megoldására javaslatot is tett, amelyben kérte a környezetvédelmi minisztérium segítségét.

– Többedik alkalommal szólaltam fel a képviselőházban a Krivaja szennyezését érintő témában. A probléma jelentős, és a folyás mentén élők számára egyértelmű, hogy az azonnali megoldás lenne az egyetlen elfogadható. Sajnos azonban valóban egy bonyodalmas előkészületeket igénylő ügyről beszélünk, de a jó hír, hogy az idén már jelentős előrelépés történik meg a szennyvíztisztító berendezés próbaüzembe helyezésével. Köztudott, hogy a topolyai önkormányzat a tartománnyal együtt építi a szennyvíztisztító berendezést Topolya határában, és ez lesz a városi szennyvíz kezelésének az egyik első lépése. Eddig ezzel kapcsolatban 600 millió dinár értékben történt beruházás. A munkálatok a VMSZ és konkrétan Pásztor István elnök úr közbenjárására kezdődtek meg határozott lépésben. Hogy a szennyvíztisztító hatékonyabb legyen, szükséges a topolyai háztartásokat is rácsatlakoztatni a hálózatra, aminek a kiépítése folyamatban van szintén a tartomány támogatásával – mondta el Fremond, aki kitért arra is, hogy a környezetvédelmi minisztériumhoz intézett egyik korábbi kérdésére az a válasz érkezett, hogy az ipari szennyezőkre vonatkozó határidők 2025-öt jelölik meg, hogy konkrét lépések történjenek a saját előtisztító berendezéseik kiépítésére vonatkozóan.

– Pontosabban a szabályzat szerint az előtisztító berendezések kiépítésére vonatkozóan előzetesen egy akciótervet kell meghozni, majd a kivitelezés határideje 2025. Aki már megtapasztalta Bajsán, Kishegyesen, Szenttamáson vagy akár Topolyán a Krivaja folyamának bűzét, az tudja, hogy mennyire borzasztó elviselni azt. Meglátásom szerint ez az ügy nem tűr halasztást. Erre vonatkozott a minapi témában intézett kérdésem is, miszerint létezik-e valamilyen módszer arra, hogy felgyorsítsuk ennek a súlyos környezetvédelmi kérdésnek a megoldását a minisztérium támogatásával – ismertette Fremond Árpád, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy a két héttel ezelőtti felszólalására érkezett-e valamilyen reakció felsőbb szinteken.

– Mind ez idáig konkrét választ nem kaptunk, várjuk tehát a környezetvédelmi minisztérium reakcióját. Szerencsére a legerősebben szennyező vállalatok nyitottak a probléma kezelésére. Felmérték a helyzet súlyosságát, és a határidőket nem várva már belefogtak a saját előszűrő berendezéseik kiépítésébe. Nekünk az a célunk, hogy ezek a folyamatok minél inkább felgyorsuljanak, és ebben számítunk a minisztérium közreműködésére. Illetve ez is volt a felszólalásom célja, amikor az iránt érdeklődtem, hogy az állam milyen eszközből tudná a céljainkat támogatni – hangsúlyozta Fremond.

A topolyai városi szennyvíztisztító a tervek szerint az év folyamán próbaüzembe lép (Herceg Elizabetta felvétele)

A topolyai városi szennyvíztisztító a tervek szerint az év folyamán próbaüzembe lép (Herceg Elizabetta felvétele)

– Eddig nagy előrelépésnek könyveljük el, hogy a Žibel igazgatója, Stanić úr kiépíttette a vállalat úgynevezett műszaki szennyvizét tisztító primáris berendezést, és a szekundáris filterre vonatkozó projektumot is kidolgozták. Ugyanúgy információink vannak azzal kapcsolatban is, hogy készülnek az arra vonatkozó tervek, hogyan tudnák csökkenteni a munkafolyamataik nyomán keletkezett és Topolyán terjedő kellemetlen szagokat. A baromfi-feldolgozással foglalkozó Perutina Ptuj – Topiko is jelentős eszközöket különített el az elő-szennyvíztisztító berendezésük érdekében. Ezzel a két magánvállalattal a topolyai önkormányzatnak igen jó az együttműködése. A harmadik nagy szennyező, a vágóhíd még nem alakította ki a saját szűrőberendezését, reméljük, rövidesen ez is megtörténik – tette hozzá a köztársasági képviselő.