2024. március 28., csütörtök

Az anyai szeretetről rajzban

Tartalmas programokat terveznek-szerveznek az év további részében a topolyai nagycsaládosok

A napokban meghirdette hagyományos anyák napi képzőművészeti pályázatát a topolyai 3+ Nagycsaládosok Egyesülete a községbeli gyermekek részére. A rajzokat az óvodás és a kisiskolás korosztály mellett ezúttal rendhagyóan a felsős tagozatos általános iskolásoktól is várják – ismertette Cservenák Kancsár Izabella, a szervezet igazgatóbizottságának elnöke.

– Múlt évben több elképzelt programunkat nem tudtuk lebonyolítani, így a hagyományos anyák napi pályázatunk is elmaradt. Ezt a rajtunk kívül álló okok miatt bekövetkezett űrt nagyobb lendülettel szeretnénk pótolni. Sajnos ezúttal az ünnepség köré szervezett hagyományos művelődési összeállításunk elmarad a már ismert körülmények miatt. A munkákat május 5-éig várjuk, majd azokból öt napra rá nyílik kiállítás Topolya Község Művelődési Házának galériájában. A zsűri döntése alapján mintegy tíz nappal ezután lesz meghirdetve az eredmény. Mivel a pályázatunk általában igen népszerű, és hogy ne legyen tömeg a helyszínen, majd csak a díjazott munkák alkotói lesznek jelen. Ebben az évben igen értékes könyvjutalomban is részesülnek majd a kis pályázók.

A szabadon választott méretben és technikával készült alkotásokat a szervezet topolyai, Tito marsall utca 19. címére is küldhetik, illetve a szervezet Facebook-oldalán is kérhetnek további tájékoztatót a részletekkel kapcsolatban.

– Mint a legtöbb civil szervezet, mi is félve fogalmaztuk meg az idei évi terveinket, és reménykedünk benne, hogy végre enyhülnek a járványhelyzet miatt meghozott döntések, és kivitelezhetjük a programjainkat. A terveinkkel, elképzeléseinkkel eddig sikerrel szerepeltünk Topolya község önkormányzatának a pályázatán és a topolyai helyi közösség kiírásán. Továbbá átadtuk a jelentkezésünket a Magyar Nemzeti Tanácshoz, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez is – hallhattuk, mint ahogy azt is, hogy reményeik szerint az idén már meg tudják szervezni a topolyai nagycsaládosok számára tartalmas és hasznos kikapcsolódási lehetőséget nyújtó Családi nap elnevezésű programjukat augusztusban.

– Az idei év egyik leginkább tervezett és várt programja a Makói Nagycsaládosok Egyesületével októberben közösen tervezett, műhelymunkákkal fűszerezett Anyakör találkozó Topolyán. Erre a programra szeretnénk felhasználni a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság, illetve Tomik Nimród jóvoltából felajánlott, a Bácska szívében című könyv eladásából befolyt összeget. A makói partnerszervezettel kapcsolatban szeretném még elmondani, hogy egy rendkívül jól szervezett, pozitív energiákat árasztó csapatról van szó, akikkel feltöltődés barátkozni, közös programokat tervezni. És abban a hatalmas megtiszteltetésben van részünk, hogy ha a körülmények arra engedélyt adnak, júniusban vendégül láthatnak bennünket is. Emellett mintegy 170 ezer forintos összegben lehetőségünk kínálkozik a makóiak közreműködésének köszönhetően beszerezni egy számunkra szükséges eszközt. Mi ennek mentén pedig hosszú távra gondolkodunk, és olyan, a nyári programjaink, műhelymunkáink, kézműves-foglalkozásaink és majd a téli ünnepi előkészületeink alkalmával is felhasználható sablonvágó és kitűzőkészítő eszközökre esett a választásunk, aminek a hiányát már régóta érezzük. Az idei év egyik másik pályázati kiírása alkalmával pedig a papírformák műanyag bevonására is alkalmas úgynevezett laminálógép beszerzését vettük célba.

A 3+ Nagycsaládosok Egyesülete év közben is fogadja a szervezetükhöz csatlakozni szándékozókat. A tagsági díj változatlan, 500 dinárba kerül erre az évre, amit a 205-220101-64-es számlaszámra tudnak befizetni az érdeklődők. Cservenák Kancsár Izabella elárulta még, hogy a közeljövőben elnökségi ülést is szerveznek, de előtte a Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége elnökségi választása lesz lebonyolítva, amelynek a kishegyesi Kátai-tanya ad otthont.