2024. április 20., szombat

A sokszínűség érték

A megváltozott munkaképességűek felzárkóztatásáért tesznek Magyarkanizsán

Egy határon átívelő projektben vesznek részt a magyarkanizsaiak a szegediekkel karöltve annak érdekében, hogy hozzájáruljanak a megváltozott munkaképességű emberek könnyebb munkavállalásához. A Belül a körön – sokszínűség és integráció nevet viselő projektumban a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ, együttműködve a szegedi Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesülettel, olyan programokat dolgozott ki, amelyeknek lebonyolítása már folyamatban van tavaly október óta, és egészen 2022 januárjáig tart.

Mondhatni, a dolgok kellős közepén tartanak, tele vannak megvalósítandó tervekkel, melyekkel lépésről lépésre haladnak. A fő céljuk, hogy segítsenek a hátrányos helyzetű embereknek, kezdve onnan, hogy az alapvető problémákat is kiküszöböljék, ugyanis az ő munkanélküliségük fő oka sokszor az információ hiánya, az érdektelenség és a nem megfelelő tájékoztatás. Ők maguk, sőt a munkáltatók sincsenek teljesen tisztában azzal, hogy milyen lehetőségekkel élhetnének – persze látunk kivételeket is, de a két partnerszervezet éppen azon munkálkodik, hogy ne csak elvétve akadjon erre példa, hanem széles körben tájékoztassanak mindenkit, munkavállalót és munkaadót egyaránt. Addig azonban hosszú út vezet. Mindenekelőtt meg kell célozniuk a megváltozott munkaképességű emberek, az ő családjuk, tanáraik, nevelőik, szociális vállalkozások és egyéb gazdasági képviselők, cégek, vállalkozások csoportját is. Konferenciákat és tapasztalatcserén alapuló képzéseket is tartanak, online kampányt is folytatnak. Feladataik közé tartozik a védett munkahelyek eszközbeszerzésének támogatása és természetesen a fiatal, megváltozott munkaképességű személyek felkészítése a munkaerőpiacra, valamint a potenciális munkaadók menedzsmentjének előkészítése, emellett fórumok megtartása itt és Magyarországon is. Mindezekről Tolnai Csaba, a központ igazgatója, Szakács Ibolya, a projekt koordinátora és Bicskei Andrea, a központ szakmunkatársa sajtótájékoztatón számolt be péntek délelőtt. Az igazgató elmondta, nagy öröm számukra, hogy részt vehetnek ebben a munkában, és mint önkormányzati intézménynek lehetőségük volt pályázásra, melynek eredményeképp 126 ezer eurót kapnak az uniótól, a teljes költségvetés pedig mintegy 148 ezer euró.

– Intézményünk második alkalommal vesz részt egy határon átívelő pályázatban, melynek célja a megváltozott munkaképességű emberek piaci integrálása. Nem előtudás nélkül léptünk bele ebbe a projektumba, 2019-ben és 2020-ban már részt vettünk hasonló jellegű munkában. Fontosnak tartom, hogy e munka keretén belül a horgosi épületünkben egy védett munkahelyet is ki tudunk majd alakítani, de nagy öröm az is, hogy fel tudjuk újítani a horgosi épületünk pincehelyiségét, ahol gombát fogunk termeszteni, magyarkanizsai intézményünkben pedig a kézművesműhelyeink is jobban működhetnek majd – mondta Tolnai Csaba.

A projekt tehát a kellős közepén tart, a közeljövőben a fórumok, a tanácskozások is nagy hangsúlyt kapnak majd, annak érdekében, hogy a jelenleg hátrányos helyzetben lévő, leendő munkavállalók is teljes értékű, alkotó és munkavállaló tagjai is lehessenek a társadalomnak.