2024. április 19., péntek

Kevés barack lesz az idén

Az időjárás nem kedvezett a gyümölcsészeknek Horgoson sem

A magyarkanizsai környék, főként a horgosi híres a gyümölcsészeiről, a jó ízű terményeiről. A piacon a vásárlók már megszokták, hogy helyi termelőtől vásárolnak, ahol garantált a minőség, és mellé még néhány jó szó is dukál. Bármilyen elkeseredettek a gazdák, és nincs okuk túl sok mosolygásra idén a termés miatt, mégis egyelőre roskadoznak a standjaik. Jelenleg a tavalyi terményeket értékesítik a gyümölcsészek, az alma még mindig keresett és közkedvelt, de hogy kora nyáron és ősszel mekkora és milyen lesz a kínálat, azzal nem lehet dicsekedni, mondja a horgosi Katona József, aki évtizedek óta a magyarkanizsai piacon értékesíti leginkább az almát, a barackot és a krumplit. Jól bejáródott vevőköre visszajár hozzá a minőség miatt, de őt is aggasztja, hogy idén milyen és főleg mennyi termést tud majd a homokosból behozni.

– Három hektár almás, másfél hold őszibarackos és másfél holdnyi krumplitermő területem van, ahonnan évek óta a termést a piacon adom el. Jelenleg az almát árulom, amiből június végéig van tartalék. A krumpli már fogyóban van, nem sokáig lesz a tavalyiból – mondta József. – A krumplinak lejjebb esett az ára, én még tartom a 40 dináros árat, de akár már 20–30 dinárért is lehet kapni a piacon – persze tegyük hozzá, olcsó húsnak híg a leve, hiszen krumpli és krumpli között is van különbség, látja a vásárló is. A horgosi termelő szerint az almának viszonylag jó ára van. – Az almát 30–80 dinárért kínáljuk, nálam 50-től 80-ig terjed a skála – magyarázza a gyönyörű almák között. – Túlkínálat alakult ki a magyarkanizsai piacon, én úgy látom. Ez amiatt történt, hogy bácsszőlősiek, hajdújárásiak, akik régebben Nagykikindáig is elmentek a piacra, hogy ott áruljanak, most csak Kanizsáig utaznak, és ők is itt kínálják a terményeiket – magyarázza József, akitől a jelenlegi munkák felől érdeklődve megtudtuk, hogy a barackfák körüli teendők töltik ki a napjaikat, ugyanis azok visszametszését végzik egy hozzáértő csapattal. Azon kérdésemre, hogy ez is belefér-e a költségvetésbe, így is lesz-e haszon, a gazda a következőképp válaszolt:

– Az idén nem lehet haszonról beszélni. Az őszibaracknak nagyon sokat ártott a két héttel ezelőtti fagy, ami csütörtökön, pénteken elcsúfította a kilátásokat. A mínusz 5 és 6 fokot, ami akkor volt, az őszibarack már nem tudja elviselni. Sajnos semmi jóval nem kecsegtet minket az előttünk álló időszak. A barackot az idén már nem lehet helyrehozni, semmilyen módon. Elfagyott. Elenyésző, amennyi termés várható. A tavalyihoz képest a legoptimistább előrejelzés szerint is legfeljebb tízszázalékos termés várható. Habár én négyszer is fagyállóztam, mégsem segített rajta. A sárgabarack még korábban elfagyott. A füstöléses módszert felénk nem is alkalmazzuk, de az sem biztos, hogy segített volna. Az alma virágjait szedegetjük szét, és sajnos azt látjuk, hogy az alma is nagyban sérült – magyarázta Katona József.

A termelők az időjárás viszontagságainak ki vannak téve, olyannyira, hogy fagykár ellen például csak az almára lehet biztosítást kötni, a barack esetében csak a jégkár jöhet számításba, így az idén igencsak hoppon maradnak. Velük együtt pedig a vásárlók is, akik csak itt-ott, elvétve találnak majd a piacokon hazai, ízes barackot, amit már jól megszokhattak.