2024. április 20., szombat

Megfeleződött az esküvők száma

Kishegyes községben is változnak az esküvői szokások a kialakult helyzet miatt

A járvány az élet minden területén érezteti hatását, de az esküvői szolgáltatások azok közé a területek közé tartoznak, amelyeket úgymond telibe találtak a korlátozások. A fiatal párok a tavalyi évről az ideire rakták át a lagzikat, de a helyzet még mindig bizonytalan, és nem tudni, mikor indulhat be a lagziszezon.

Brezovszki Andrea kishegyesi anyakönyvvezető arról számolt be lapunknak, hogy a járvány előtt májustól szeptemberig tartott a lagziszezon.

– Kishegyes község három anyakönyvi területre oszlik, amelyeken a járványhelyzet előtt évente 60-70 esküvőt tartottak. Ezekbe azok is beletartoznak, akik rendelkeznek itteni lakcímmel, de külföldön esküdtek, és itt csak anyakönyveztették azt. A legnagyobb anyakönyvi terület Kishegyes, amit Bácsfeketehegy követ, a legkisebb pedig Szeghegy. Normális időszakban májustól szeptemberig tartott az esküvői szezon, májusban már minden hétvégénk teli volt. Meglátásom szerint május és szeptember voltak a legközkedveltebb hónapok a házasulandó párok között. Ebben a két hónapban még nincs az nagy meleg, de az idő már kellemes. Volt egy olyan szeptemberünk, amikor hét esküvőt is tartottunk – számolt be Brezovszki, majd azzal folytatta, hogy a járvány beköszöntével igencsak megcsappant a bejelentkezők száma.

– A járvány előtt már márciusban jöttek, hogy bejelentsék a nyári lagzikat, tavaly márciusban viszont nem is bírtak jönni jelentkezni, mert csak ügyelet volt a községházán. A 2020-as évben a községben a felére csökkent az esküvőbeírások száma. Amikor enyhítések voltak, akkor néhány nagyobb lagzi átcsúszott, például szeptember derekán. A többi esküvő, amit megtartottak, az mind kis létszámú volt, vagy csak a tanúk jelenlétében zajlott – mondta az anyakönyvvezető, majd hozzáfűzte, hogy a községháza nagy tanácstermében 20 ember tartózkodhat, ami csak a szűk családot jelenti.

A járványhelyzet az esküvő formájára is hatással volt. Brezovszkitól megtudtuk, hogy esküvőt lehet kötni munkaidőben, munkaidőn kívül a községházán, és terepre is kihívhatják az anyakönyvvezetőt. Természetesen a befizetett illeték mindhárom esetben más, a legdrágább a terepi esküvő. A járvány azt idézte elő, hogy megszaporodott a munkaidőben tartott esküvők száma, amelyen csak a tanúk vettek részt.

Az idei évre az a jellemző, hogy a fiatal párok kivárnak az esküvővel. Idáig mintegy 15 pár jelezte házassági szándékát az anyakönyvvezető felé, a község három anyakönyvi területén. Az év eddigi részében mindössze egy olyan lagzi volt, amelyen nem csak a tanúk vettek részt. A nyári szezonra vonatkozóan 4 olyan esküvőt jelentettek be, amit hétvégén fognak tartani, és kicsit több vendéggel – tudtuk meg az anyakönyvvezetőtől.

– A fiataloknak jelen pillanatban azt tudom mondani, hogy a lehető legkevesebb vendégben gondolkozzanak, a felső határ az 50 fő. Emellett azt javasolom nekik, hogy a jegyzőkönyvvel és az illeték befizetésével is várják meg az utolsó pillanatot, mert addig még minden változhat – fogalmazott Brezovszki, majd hozzáfűzte, hogy biztosat csak akkor tud mondani, ha a minisztériumtól értesítést kapnak.

@sz= L. J.

@fo= Kecskés Endre

@lagzi= Az egészen kis esküvők lettek jellemzőek a járványhelyzet miatt (Kecskés Endre felvétele)