2024. április 23., kedd

Véradás járványhelyzetben

Adán minél nagyobb számban várják az önkéntes véradókat

Az Újvidéki Transzfúziós Intézet a Vöröskereszt községi szervezetének közreműködésével kedden 8.30 és 11 óra között tart véradó napot Adán a Vöröskereszt épületében, a Lenin utca 46. alatt. A járványhelyzet miatt Adán felkészültek a véradó napra, amire minél nagyobb számban várják az önkénteseket, mert mindig szükség van az életmentő vérre – tudtuk meg Velez Teodórától, a Vöröskereszt Ada községi szervezetének titkárától. Kiemelte, mindenkit arra biztat, hogy legalább évente egyszer adjon vért a saját egészsége miatt is, illetve ezzel másokon is segíthet.

– A véradók létszáma mindig csökken, nem kizárólag a járvány miatt, de ez is közrejátszott. A véradó napon azok a személyek, akik a védőoltást nem vették fel, továbbra is akadálytalanul tudnak vért adni. Viszont akik felvették, azoknak az oltás fajtájáról igazolást kell hozniuk. Ha nincs igazolásuk, akkor négy hét haladékot kapnak, és nem fognak tőlük vért venni. Ha a Moderna, a Pfizer–BioNTech vagy a Sinopharm védőoltást vették fel, akkor adhatnak vért mindenféle korlátozás nélkül. Ha az AstraZenecát és a Szputnyikot, akkor a vakcina felvétele után két hetet kell várni, és csak utána tudnak vért adni. A beoltottaknak azt az igazolást kell felmutatniuk, amit az egészségházban kapnak, hogy felvették a védőoltás. A véradó napon egyébként változatlanok az előírások, lázat mérünk, és az önkéntes véradóknak maszkot kell viselniük. A termet mindenképpen fertőtlenítjük, és az udvar is fertőtlenítve van – közölte Velez Teodóra. – Az utóbbi időben már elégedettek vagyunk azzal, ha negyven véradó megjelenik a véradó napon. Viszont remélem, hogy ez alkalommal ez a szám nagyobb lesz, hiszen a tévében készült kedvcsinálónak egy műsor a véradásról. Remélem, lesz foganatja! Nagyon szeretném, ha lenne Ada községben olyan vállalat, amely felvállalná, hogy a dolgozóik számára a helyszínen tartsunk véradó napot. Előtte fel kellene mérni, hogy hány véradó dolgozik a cégben. Ha engedélyt kapunk arra, hogy tizen-egynéhány véradó számára megszervezzük a véradást, akkor kimennénk terepre délben, és lefednénk a délelőtti és a délután műszakot is. Nagyon jó lenne a véradás szempontjából, ha a nagyobb számú dolgozóval rendelkező vállalatok ezt felvállalnák – közölte a Vöröskereszt titkára.

Mindenkinek javára válik, ha önkéntes véradó lesz, egészségügyi és humanitárius okokból is. Velez Teodóra rámutatott, hogy a véradó minden alkalommal orvosi vizsgán esik át, a véradással megújul a szervezete és erősödik az immunrendszere is.

– Ha vért adunk, akkor sokkal több új sejt képződik, és sokkal nagyobb a szervezetünk ellenálló képessége. Ezzel az egészségünket erősítjük, valamint van orvosi vizsgálat, ami nemcsak a tüdő és a szív vizsgálatára és a vérnyomás mérésére terjed ki, hanem laboratóriumi vizsgálatra is. Ha gond van, akkor azt jelzik az érintettnek. A vérben mutatkozik meg az első jele annak, ha valamilyen rendellenesség van a szervezetben. Jó, ha időben tudunk minderről, és meg tudjuk akadályozni. Az embert emellett kellemes érzéssel tölti el, ha tud másnak segíteni. A kórházban láttam, amikor az első gyerekemet szültem, hogy volt olyan anyuka, aki az élet legszebb pillanatában, amikor egy nő életet ad a gyermekének, annyi vért vesztett, hogy ha nem kap vérkészítményt, akkor ő sem tudott volna talpra állni, nemhogy még a gyerekét is rendezze. Nincs szükség betegségre vagy balesetre, az élet természetes folyamata alkalmával is nagy szükség van az életmentő vérre. Ezt látva én akkor döntöttem el, hogy véradó leszek – mondta Velez Teodóra.