2024. április 26., péntek
BIRKÓZÓ-EB, VARSÓ

Ideges oroszok

Nem túl szép jelenetekkel fejeződött be a lengyel fővárosban zajló Eb szabadfogású programja: a 125 kg-os döntőben a sokkal esélyesebb olimpiai, világ- és Európa-bajnok török Taha Akgül a vártakkal összhangban már az első menetben eldöntötte az aranyérem sorsát, de ebbe orosz ellenfele, Szergej Kozirev sehogyan sem tudott belenyugodni: fél perccel a párharc befejezte előtt térdfájdalmakra hivatkozva, teljesen szabálytalanul leült a szőnyegre egy kicsit pihenni, de csakhamar kiderült, semmi baja sincs, ám amikor az utolsó rohamai sem jártak sikerrel, eldurvult a helyzet, kétszer szájon vágta ellenfelét, majd egy fejeléssel megkapta harmadik intését is, és 1 másodperccel a lefújás előtt leléptették. Nem meglepő, hogy idegesek az oroszok, hiszen Alekszandr Karelin óta sem ebben a fogásnemben, sem pedig kötöttfogásban nem találják az igazi bajnokot nehézsúlyban, s ez – ismerve az orosz birkózás erejét – teljesen elfogadhatatlan a számukra. Az egyébként kétméteres, tiszta izom Akgül a végén egy kicsit kiakadt, de nem lett nagyobb baj, s megszerezte ezzel a 8. kontinensbajnoki titulusát. E súlycsoportban magyarnak is szurkolhattunk, de a válogatottból egyszer kidobott, majd visszafogadott Ligeti Dániel nem tudott semmit sem felmutatni a bronzmeccsen, nagyon messze van egykori csúcsformájától, s roppant nehéz lesz neki kiharcolnia az olimpiai kvótát Szófiában.

Ha tegnap szlovák csodáról beszéltünk, hát most még nagyobb van! A szép hagyományokkal büszkélkedhető, de az utóbbi időben szerényebb eredményekkel rendelkező nemzet újabb aranyéremnek örülhetett, hiszen Tajmuraz Szalkazanov nyert a 74 kg-os súlycsoportban, ami több szempontból is meglepetés: a 2016-ig még orosz színekben versenyző „szlováknak” ez csak élete második Eb-je volt, a közelmúltban lebonyolított budapesti olimpiai selejtező tornán pedig a 13. lett, tehát a friss Európa-bajnoknak még nincs tokiói vízuma! Szlovákia ezzel a szabadfogásban a 9. helyen végzett a nemzetek versenyében, s bebizonyította, lehet okosan is honosítani.

Bajnokok, szabadfogás, 61 kg: Abaszgadzsi Magomedov (orosz). 74 kg: Tajmuraz Szalkazanov (szlovákiai). 86 kg: Artur Naifonov (orosz). 92 kg: Magomed Kurbanov (orosz). 125 kg: Taha Akgül (török), … 5. Ligeti Dániel (magyar). A nemzetek versenyében: 1. Oroszország 203, 2. Ukrajna 113, 3. Grúzia 96 pont stb.