2024. március 29., péntek
SPORT A POLITIKA KARMAIBAN

Putyin dönthette romba a Szuperliga ötletét

Újabb részletekre derült fény a csúfos bukást ért európai Szuperliga projektjével kapcsolatban – írja a B92 hírportál.

A német Süddeutsche Zeitung felfedte az Európai Szuperliga hátterét és meghökkenttő részletek közölt, mely szerint a projekt mögött Mohammed bin Salman szaúd-arábiai herceg állt. A lap szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök felkereste a Chelsea labdarúgó csapatának tulajdonosát, Roman Abramovicsot, hogy álljon el a Szuperligától, mivel az orosz Gasprom a Bajnokok Ligája fő támogatója, egyúttal pedig a nagyratörő szentpétervári Zenit csapatának is.

Emellett Szentpétervár a közelgő Európa-bajnokság egyik rendezővárosa, de a jövő évi Bajnokok Ligája döntőjének is. Emiatt Oroszországnak muszáj a középpontban maradnia, nehogy másodrendű labdarúgó nemzetté váljon a Szuperliga miatt.

A Chelsea-t követően azonnal visszahátrált a Manchester City is, amellyel kapcsolatban még egy furcsaság merült fel.

A City tulajdonosa, az Egyesült Arab Emírségek sejkje, Mansour bin Zayed amint megtudta a szaúdiak beavatottságát, rögtön a visszalépés mellett döntött, mivel nem szeretne a gyűlölt Szaúd-Arábia projektjében résztvenni.

A katari tulajdonban lévő Paris Saint-Germain labdarúgó csapata szintén hasonló okok miatt nem akart a projekt részese lenni. A szaúdiak legfőbb támogatója a Real Madrid elnöke, Florentino Pérez volt, akinek leginkább köszönhető, hogy azok csatlakoztak a projekthez.

Mindez azután történt, hogy az építési vállalata elérte, hogy az országban építhessen egy szórakoztató központot, mintegy 6,5 milliárd euró értékben, valamint a Real számára egy támogatásra vonatkozó 150 millió eurós tiszteletdíjat is kieszközölt.