2024. április 23., kedd

Beethoven tiszteletére

Dr. Vitkay-Kucsera Ágota és mgr. Jelena Simonović-Kovačević adott koncertet a szabadkai Zsinagógában, a VM4K szervezésében

A világ tavaly ünnepelte Beethoven születésének 250. évfordulóját, de a 2020-as év nem csak erről szólt. A járványhelyzet mindenképpen megnehezítette azt, hogy a nagy zeneszerzőről méltóképpen lehessen megemlékezni, ezért még idén is zajlanak ehhez kapcsolódó programok. Beethoven egyébként is időtálló és mindig aktuális.

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ a szabadkai Zsinagógában csütörtök este évadnyitó hangversenyt tartott. Az érzelmekben és élményekben gazdag koncerten dr. Vitkay-Kucsera Ágota operaénekes, egyetemi tanár, valamint mgr. Jelena Simonović-Kovačević zongoraművész, egyetemi docens lépett fel.

Beethoven-est a szabadkai Zsinagógában (Fotó: Gergely Árpád)

Beethoven-est a szabadkai Zsinagógában (Fotó: Gergely Árpád)

– Ez az első alkalom, hogy a szabadkai Zsinagógában énekelhetek. Köszönjük a VM4K-nak a szervezést és a lehetőséget. Itt voltam, amikor a felújítás után a Zsinagóga meg lett nyitva, most pedig egy jóféle lámpalázam van, amiért ebben gyönyörű épületben léphetek fel – hallottuk dr. Vitkay-Kucsera Ágotától a koncert előtt, akitől azt is megkérdeztük, hogy mikor és mi miatt döntöttek úgy, hogy emlékesetet készítenek.

– Egyszer egy kávézás közben azon töprengtünk Jelena Simonović-Kovačević kolléganőmmel, hogy ebben a helyzetben mitévők legyünk, hogyan gyakoroljunk. Néztük a Berlini Filharmonikusokat, ahogyan megnyitották a Beethoveni jubileumot a Brandenburgi kapu előtt a 9. szimfóniával és elgondolkodtunk. Az jutott eszünkbe, hogy mi is bemutathatnánk Beethovent, de más szemszögből. Szinte mindenki ismeri Beethoven szimfóniáit, zongoraszonátáit, esetleg a kamarazenéit, de a dalait nem igazán. Elkezdtünk kutatni, kottákat keresni és közben kitaláltuk, hogy olyan dalokat is előadhatnánk, amelyeket még Beethoven idejében sem lehetett hallani. Beethoven a szerzeményeit ugyebár többnyire Goethe szövegeire írta, és ezzel kapcsolatban is sok újdonságra bukkantunk rá. Nagyon fontos egy zeneszerzőnek, hogy ismerje a költőt, az írót, mert akkor tudja zeneileg legjobban átadni a hangulatot, az érzelmeket – tudtuk meg dr. Vitkay-Kucsera Ágotától.

A műsor átfogta Beethoven egész alkotókorszakát, a korai fázisából, a középsőből és végül a késői érett periódusából is halhattunk dalokat.

– Beethoven kilencven dalt írt, abból hetvenkilencet német nyelven. Az összes dalt németül adom elő, de szerettük volna, hogy a közönség is tudja ezeket kísérni, azok is, akik nem értenek németül, ezért minden dalt lefordítottunk magyarra és szerbre is. Érdekes megjegyezni, hogy a korai periódusban Beethoven nagyon vidám ember volt, holott mindenkinek komor kép maradt meg róla. A műsorunk részét képezi a Bordal és a Puncsdal pohárköszöntők is, ezeket például ő nem hallotta előadva. Nagyon megörültem, amikor ilyen kottákra is rátaláltunk. A középperiódusából előadjuk a Sóhajnak vagy Vágyakozásnak nevezett Sehnsucht válogatást, ami négy dalból áll, négy szerzeményből ugyanarra a Goethe-szövegre, amelyet később Schubert, Schumann, Csajkovszkij, Brahms és Wolf is felhasznált. Érdekes, hogy ez 1808-ban lett megalkotva és ekkor jelent meg először a szövegíró neve is a zeneszerző mellett. Végül nem hagyhattuk ki A távoli kedveshez dalciklust sem, habár ezt többnyire férfiak adják elő, de a késői periódusából ered és itt a zongorának egyenlő szerepe van az énekkel – fejtette ki dr. Vitkay-Kucsera Ágota, aki szólt arról is, hogy ebben a járványhelyzetben hol és hogyan sikerül fellépniük.

– Nagyon törekszünk arra, hogy fellépjünk, sikerült is Újvidéken, Belgrádban két alkalommal, valamint Zentán és Apatinban is, de tervbe lett véve még egy újvidéki szereplés. Mostanában sajnos olyan a helyzet, hogy kevesebben hallhatják a programot, néhol nem is engedték be a közönséget és online adták le a műsort. Nekünk, művészeknek meg kell szoknunk azt, hogy a közönség csak kis létszámban lehet jelen vagy egyáltalán nem ülhet be senki se – hallottuk az operaénekestől, és mivel a hangverseny is egy ún. élő műfaj, amely élőben tapsoló közönség előtt teljesedik ki, azt is megkérdeztük tőle, hogy mi a véleménye az online fellépésekről.

– Az olyan, mint az online szeretkezés. Nem lehet egy szerelmet online kimutatni, az érzelmeket sem. Az akkor történik meg, abban az adott percben, és akkor ott az igazi – mondta dr. Vitkay-Kucsera Ágota.