2024. április 18., csütörtök

Két Gránátalma díjas vajdasági

Elismerésben részesültek népművészeink a XVII. ONK-n

A Hagyományok Házában csütörtökön megnyílt az Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállítás, e rangos népművészeti eseményt 5 évente rendezik meg. Az idei tárlat alcíme: A fenntartható hagyomány. A megnyitó online zajlott. Közzétették a díjazottak névsorát is, amelyben több vajdasági névre is rábukkantunk: a legrangosabb elismerésnek számító Gránátalma díjban részesült csipke kategóriában Sebők Valéria (Szabadka), valamint hímzés kategóriában Zuberec Vera (Újvidék), bőrművesség kategóriában bronz oklevelet kapott Koós Dezső (Ada), míg az újvidéki Csipkeverő és Kézihímző Csoport Folktrend díjas.

– A látogató mintegy félezer alkotó 1533 tárgyát tekintheti meg, de a közösségi alkotásokat – a kettőtől húsz darabig terjedő kollekciókat – figyelembe véve e szám jóval nagyobb, eléri a 2400-at.

A megnyitót online rendeztük meg, és a nézők nemcsak a hivatalos ceremóniát követhették, de apró részleteket is megismerhettek. A remélt nyitás után egy személyes díjátadóban is reménykedünk, ami a 180–200 díjazottat figyelembe véve nagyobb eseménynek ígérkezik. Az átmeneti időszakban kisebb csoportok járhatják végig a bemutatót, így augusztus 24-éig az épület a nagyközönség előtt is nyitva áll – nyilatkozta Beszprémy Katalin főkurátor Csermák Zoltánnak.