2024. április 19., péntek

Hatékony egy malária elleni oltás

Hatékonynak bizonyult egy új maláriaoltás, ez pedig jelentősen hozzájárulhat az évente akár félmillió kisgyermeket megölő betegség áldozatainak számának csökkentéséhez.

A Reuters beszámolója szerint az Oxfordi Brit Egyetem tudósai által kifejlesztett oltóanyag 77 százalékos hatékonyságot mutatott 450 egyéves gyermekkel végzett tanulmányban. A tanulmány vezetője elmondta, hogy körülbelül 4800 5 hónapos és 3 év közötti gyermek tesztelésének utolsó szakaszát kívánják elvégezni négy afrikai országban.

Nagy az elvárásuk az oltóanyagukkal szemben, szerintük ugyanis elsőként fogják elérni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) célját a malária elleni immunizálás terén, legalább 75% -os hatékonyságot, írja a sajtó.

A tudósok szerte a világon évtizedek óta dolgoznak egy vakcina kifejlesztésén, amely megakadályozza a maláriát, a szúnyognyállal továbbított parazita által okozott bonyolult fertőzést, amely évente több millió embert fertőz meg és több mint 400 ezer embert öl meg, főleg csecsemőket és kisgyermekeket Afrika legszegényebb területein.

Az első és egyetlen jóváhagyott malária vakcinát, a Moskirix-et a Glaxosmithline gyógyszergyártó cég fejlesztette ki több éves klinikai vizsgálat után több afrikai országban, de csak részben hatékony, körülbelül 30 százalékos hatékonysággal bír.