2024. március 28., csütörtök

Orosz vadászrepülőgép kísért egy amerikai felderítő gépet a Csendes-óceán felett

Két orosz-amerikai katonai légi incidens is történt pénteken a Csendes-óceán felett: az orosz légierő egy MiG-31 elfogó vadászrepülőgépet emelt a levegőbe, hogy az orosz államhatár felé közeledő amerikai felderítő repülőgép kíséretébe szegődjön, majd amerikai vadászgépek „útba igazítottak" két orosz felderítő repülőgépet.

Az első incidensről az orosz Csendes-óceáni Flotta tájékoztatott közleményében: egy MiG-31 elfogó vadászrepülőgép a Csendes-óceán felől az orosz államhatár felé közeledő amerikai felderítő repülőgép kíséretébe szegődött. A vadászgép pilótái RC-135 típusú hadászati felderítőgépként azonosították a „célpontot". Az amerikai gép visszafordult a légi támaszpontjára. A flotta hangsúlyozza, hogy az orosz vadászgép a nemzetközi légtérhasználati szabályokat szigorúan betartva hajtotta végre a feladatát.

A másik incidensről az orosz keleti katonai körzet sajtószolgálata tájékoztatott. Eszerint az amerikai légierő F/A-18 típusú „fedélzeti" elfogó vadászgépei kísérték az orosz Csendes-óceáni Flotta légierejének két Tu-142-es, nagy hatótávolságú, tengeralattjárók elleni repülőgépeit az óceán feletti tízórás repülésük egyes szakaszain. A két orosz gép nyolcezer kilométert repült, és ugyancsak a nemzetközi légtérhasználati szabályokat szigorúan betartva hajtotta végre a feladatát.

Az Interfax orosz hírügynökség emlékeztet rá: az orosz védelmi minisztérium április 10-én, 16-án és 19-én arról tájékoztatott, hogy a légierő MiG-31-eseket vezényelt amerikai és norvég járőröző repülőgépek elfogására a Barents-tenger felett.