2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Folytatódik a regisztráció nélküli oltás

Belátható időn belül az EU adományozta védőoltás is megérkezhet

Az Aleksandar Vučić államfő és Heiko Maas német külügyminiszter tárgyalását követő sajtótájékoztatón a szerbiai immunizáció eddigi folyamatáról is szó volt. A Németországból érkezett vendég impozánsnak minősítette az oltási folyamat során eddig elért eredményeket. Mint kiemelte, minél sikeresebb lesz ez a folyamat Európa és a világ minden országában, annál gyorsabban térhet vissza a normalitás. Mostanra Németországnak sikerült valamelyest utolérnie Szerbiát, azaz behoznia eddigi lemaradását az immunizáció tekintetében, Németországban és az Európai Unió többi országában eddig nagyjából a lakosság 20 százalékát oltották be – emelte ki Heiko Maas. Mint hozzátette, tekintettel az európai oltási arányokra, mostantól az EU-nak lehetőségében áll támogatni a Nyugat-Balkán országait, így hamarosan 650 ezer adag védőoltást juttat el a térségbe.
– Végső ideje volt, hogy az EU koronavírus elleni oltóanyaggal segítse a nyugat-balkáni térség országait a járvány megfékezésében. Az EU álláspontja az, hogy addig nem tekintheti rendezettnek a járvány kérdését, amíg az uniós térséggel szomszédos országok nem fékezik meg a vírus terjedését. Ezért tartom fontosnak az EU és a nyugat-balkáni országok közötti folyamatos együttműködést, ebben a témában is. A gazdaság talpra állítása a másik meghatározó cél, ezért az EU 12 milliárd eurós támogatási csomagot állított össze a nyugat-balkáni térségnek. Reméljük, hogy a támogatást az országok minél hatékonyabban és bölcsebben használják fel – fogalmazott Heiko Maas.

Aleksandar Vučić és Heiko Maas sajtótájékoztatóján a DPA német hírügynökség jelenlevő újságírója arra volt kíváncsi, hogy tekintettel a kínai és az orosz gyártmányú védőoltások rendelkezésre álló mennyiségére, szüksége van-e Szerbiának egyáltalán az EU-ból érkező 36 ezer adagra, vagy esetleg olyan országoknak tervezi adományozni, amelyekben hiánytermék az oltóanyag. Válaszában Aleksandar Vučić a következőket emelte ki: „A COVAX vakcinabeszerzési programból Szerbia a tervezett 96 ezer helyett 57 ezer adag védőoltást kapott. Az EU által a térség rendelkezésére bocsátott több mint 600 ezer adag védőoltásból 36 ezret kapunk, noha a lakosság száma alapján 260-270 ezer adagot kellene kapnunk. Mi belegyeztünk ebbe az elosztási elvbe, mivel úgy véljük, hogy másoknak nagyobb szükségük van a segítségre."

Az államfő arra is rámutatott, hogy Szerbiába a legtöbb védőoltás Kínából érkezett, ám második helyen nem az orosz Szputnyik V, hanem a Pfizer–BioNTech van. Aleksandar Vučić arra is rámutatott, hogy az aláírt szerződéseket maradéktalanul a Pfizer–BioNTech és a Sinopharm tartja tiszteletben. Más gyártók késnek a szállítással, ám ennek ellenére is elegendő védőoltás áll rendelkezésre – húzta alá az elnök, aki az oltásellenzőkre is kitért, mondván, hogy ha nem is hatalmas, ám valós problémának a forrásai.
– Az is megtörténhet, hogy valójában hibáztunk, amikor rövid idő leforgása alatt tetemes mennyiségű védőoltást biztosítottunk. Lehet, hogy az emberek emiatt úgy érzik, semmi ok a sietségre, bármikor felvehetik a védőoltást. Az európai országokban sorban állnak az emberek, hogy felvegyék a védőoltást, míg Szerbiában nincsenek sorok, noha minálunk négyfajta oltóanyag áll rendelkezésre – fejtette ki Aleksandar Vučić, majd felajánlotta a kérdést feltevő német újságírónak, hogy ha akarja, ő is megkaphatja a védőoltást.
Aleksandar Vučić a sajtótájékoztató folytatásában elhangzó összegzésének értelmében Szerbia az eddig 120 ezer adag védőoltást adományozott a térség országainak, s ezeknek az országoknak az állampolgárai közül nagyjából 65 ezren vették fel Szerbiában a védőoltást.

A következő napokban továbbra is regisztráció nélkül lehet felvenni a Pfizer–BioNTech védőoltását és a Szputnyik V oltóanyagot (Ótos András felvétele)

A következő napokban továbbra is regisztráció nélkül lehet felvenni a Pfizer–BioNTech védőoltását és a Szputnyik V oltóanyagot (Ótos András felvétele)

A NYITÁS VALAHOL VALÓSÁGGÁ VÁLT
A héten hozták nyilvánosságra a védőoltással való immunizáció hatékonyságát mérő egyik első szerbiai tanulmányt, amelyet a Kragujevaci Egészségház végzett el, 28 630 beoltott és több mint 100 000 nem beoltott személyt alapul véve, a január 1-je és március 31-e közötti időszakban. Az első eredmények értelmében a nem oltottakhoz viszonyítva négyszer kisebb a kockázata annak, hogy a védőoltás egy adagját felvevő személy – legyen szó akármelyik oltóanyagról – megfertőződik a koronavírussal, ha pedig mindkét adagot megkapta, nyolcszor kisebb a fertőződés kockázata.
A témával összefüggésben az N1 Tv vendégeként dr. Dragoslav Popović, a Szerbiai Közegészségügy Egyesületének elnöke kifejtette: mostanra érdemi bizonyítékok támasztják alá a védőoltások hatékonyságát, ezért Szerbiában is dinamikusabban kellene folytatni az immunizáció folyamatát. Mint hozzátette, Izrael és egyéb országok, illetve nagyvárosok példája is azt támasztja alá, hogy a tömeges immunizáció megteremtette a nyitás feltételeit.
A szakértő szerint az immunizációs kampány nem megfelelő, következő lépésben elsősorban a fiatalokat kellene megszólítani, méghozzá az említett korosztály képviselőinek a bevonásával. „A fiataloknak fiataloktól kellene tájékozódniuk az oltásról, nem pedig dr. Kontól vagy dr. Tiodorovićtól, egyebek mellett azért sem, mert volt néhány olyan eset, amelyik megingatta a válságstáb iránti bizalmat" – fejtette ki Dragoslav Popović.

2384 ÚJ FERTŐZÖTT – 34 ELHUNYT
A szerb kormány pénteki közleményének értelmében a következő napokban továbbra is regisztráció nélkül lehet felvenni a Pfizer–BioNTech védőoltását és a Szputnyik V oltóanyagot, az ország mindegyik oltópontján. Ahol arra lehetőség van, mindkét vakcina rendelkezésre áll. A közleményben arra kérték a polgárokat, hogy éljenek a lehetőséggel és oltassák be magukat a koronavírus ellen.
Hasonló szellemiségben nyilatkozott Marija Obradović államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter, aki szerint az oltási hajlandóság jó, ám közel sem akkora, mint lennie kellene. Mint az SZRTV összeállítása szerint kiemelte, mindenki számára van elegendő oltóanyag, majd arra kérte a polgárokat, hogy ne terjesszenek oltásellenes összeesküvés-elméleteket, illetve ne adjanak hitelt azoknak.
Ami a járványügyi mutatókat illeti, a csütörtök és a péntek között eltelt 24 órában 2384 új fertőzést jegyeztek, 13.706 koronavírustesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 17,39 százalék. A vizsgált egy napban hivatalosan 34 Covid-páciens hunyt el, 6164 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,91 százalék. A kórházakban országszerte 5897 Covid-pácienst gyógykezelnek, 207-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége.
Vajdaságban előző nap 667 új fertőzöttet jegyeztek, ebből 155-öt Újvidéken. A tartományban az aktív fertőzések száma 12 722.