2024. április 19., péntek

Óvatosan a gyógyszerekkel!

A koronavírus-járvány többen igényelnek antibiotikumot, de megnőtt a vitaminok, ásványi anyagok és kiegészítők iránti kereslet is. Tatjana Šipetić, a Szerbiai Gyógyszerészkamara igazgatója a Szerbiai RTV műsorában elmondta, hogy egyes betegek önállóan vásárolnak gyógyszereket. Rámutatott, hogy azoknak mellékhatása van. Arra figyelmeztetett, hogy az immunitás erősítésére szolgáló kiegészítőkkel körültekintően kell bánni, vásárlás előtt pedig kötelező gyógyszerészhez fordulni.

A vény nélkül kapható gyógyszerekről Šipetić elmondta, hogy azokkal vigyázni kell, minden gyógyszerhez tartozik utasítás.

„Az utasításban leírtakat be kell tartani. Sok gyógyszer potenciálisan specifikus mellékhatással bír, és olyasmit is befolyásolhat, amire nem is gondolunk” – mutatott rá. Az immunitás erősítésével kapcsolatos kiegészítőkről szólva Šipetić elmondta, hogy megnőtt a C-vitamin, a cink és a D-vitamin, valamint az immunitásnak szánt kombinált termékek fogyasztása. Arra figyelmeztet, hogy ezekkel is óvatosan kell bánni.