2024. április 20., szombat

Vučić: Szerbia ragaszkodik a brüsszeli megállapodáshoz

– Németország határozottan támogatja az EU felügyelete alatt folytatott párbeszédet Belgrád és Priština, valamint Szerbia között – mondt Aleksandar Vučić, majd hozzátette, hogy Szerbia készen áll a párbeszéd folytatására és arra, hogy kompromisszumos megoldást találjanak.

Szerbia elnöke Heiko Maas német külügyminiszterrel folytatott megbeszélést, ahol fontosabb témák mellett szót ejtettek olyanokról is, amelyek, ahogyan Vučić fogalmazott, Szerbia számára nem mindig kellemesek és egyszerűek, mint pl. Koszovó témája, hiszen Németország elismerte Koszovót, mint ahogy a régióban folyó szituációt is.

Vučić elmondta, hogy Szerbia számára a brüsszeli megállapodás egy olyan dolog, amelyet tiszteletben kell tartani, és ragaszkodnak ahhoz, hogy Priština is teljesítse a kötelezettségét.

– Szerbia számára a Prištinával folytatott párbeszéd nem egy mód a kívánságok kifejezésére, hanem komoly tárgyalások, amelyeken kompromisszumot kell elérni. Tiszteletben kell tartanunk azt a brüsszeli megállapodást, amelyet 2013-ban aláírtunk, és Szerbia ehhez ragaszkodni fog – mondta Vučić.