2024. április 25., csütörtök

Huszonkét éve bombázták le az RTS épületét

Huszonkét évvel ezelőtt, április 23-ára virradó éjjel a NATO- bombák eltalálták az Aberdareva utcában található Szerbiai RTV épületét, aminek következtében mindenki, aki akkor az épületben tartózkodott meghalt. 16 alkalmazott vesztette életét. Tegnap éjszaka két óra körül az RTS képviselői, az újságíró-egyesületek, kollégák és az elhunytak családtagjai jelképes megemlékezést tartottak a fővárosban a Miért? nevű emlékműnél.

A háború történetében először érte el a médiaházat, amelyet korábban legitim katonai célpontnak nyilvánítottak. Az RTS épületét egy híradás során bombázták, 1999. április 23-án éjfél után két órával és hat perccel.

Miroslav Medić, az egyik áldozat testvére a megemlékezésen elmondta, hogy a médiaház bombázása miatt senkit sem vontak felelősségre.

„Továbbra is arra a kérdésre keressük a választ, hogy miért gyilkolták meg kegyetlenül őket, miért nem volt felelős a NATO egyik vezetője sem ezért a bűncselekményért. Azt is tudni szeretnénk, hogy az akkori kormányban miért nem tett senki semmit a tragédia megakadályozása érdekében, miért nem tettek semmit az emberek védelme érdekében?” – mondta.

A Miért nevű emlékmű arra figyelmeztet minket, hogy az efféle szörnyű dolgok, soha többé nem ismétlődhetnek meg, mutatott rá Ilija Cerović, a Szerbiai RTV megbízott igazgatója.

A megemlékezésen Darija Kisić Tepavčević munkaügyi miniszter, valamint Belgrád alpolgármestere, Goran Vesić is részt vett.