2024. március 28., csütörtök

Nyári táborok a Halászcsárdán

A most alakuló zentai Interkulturális Központ lesz a szervező

Tavaly nyáron zentai fiatalok és kevésbé fiatalok egy lelkes csoportja bebizonyította, hogy rendkívüli helyzetben is lehetnek történések, sőt lenniük is kell. Mert enélkül még inkább elidegenedünk egymástól, egyedül pedig még nehezebben küzdünk meg a tornyosuló gondokkal. A zentaiak nem formális tömörülése tavaly Csíki alkotó- és fafaragótábor elnevezéssel több kézműves-összejövetelt is tartott a Halászcsárda üdülőtelepen, ahol számos tehetséges gyerkőc fordult meg, és szorgoskodott az őket irányító festő-, agyagozó-, fafaragó-, díszgyertyaöntő, dekupázskészítő mesterek és művészek irányításával, és számos alkotás született. Délutánonként az irodalmon, a kötetlen beszélgetéseken és a zenén volt a hangsúly, és a szervezők még akkor eldöntötték, hogy az idén újra megszervezik a kézművestábort, immár egy alakulóban lévő civil szervezet, a zentai Interkulturális Központ keretében.

– A tavalyi táborok hozadékát összegezve döntöttünk úgy, hogy folytatnunk kell ezt a tevékenységet, mindezt egyfajta magasabb szinten, civil szervezetbe tömörülve képzeltük el, s egy felkérést követően, amit Mór Gábortól, az újvidéki Interkulturális Központ vezetőjétől kaptunk, döntöttünk a civil szervezet megalapításáról. A szervezet magja már kialakult, az elkövetkezőkben pedig nemtől, korosztálytól, etnikai hovatartozástól függetlenül szeretnénk, ha mind több alkotni vágyó zentai lakos csatlakozna hozzánk, és munkájával hozzájárulna a tevékenységünkhöz – nyilatkozta Bőviz Szilárd, az alakuló szervezet elnöke, aki elmondta, hogy a nyár folyamán a Halászcsárdán két kézművestábort szeretnének rendezni, ezenkívül két olyan, zártabb jellegű összejövetelt, amelyen a helybeli, környékbeli és akár magyarországi fafaragók töltenének el néhány napot alkotással, barátkozással, ugyanakkor, amennyiben a körülmények megengedik, ősszel is tartanak egy mindenki számára nyitott programot.

A civil szervezet szeretne klubhelyiséget is kialakítani, ahol az egyesület tagjai találkozhatnának, s a megbeszélések mellett otthont adna előadásoknak, műhelymunkáknak. A civil szervezet tagjai első táborukat július 17–18-án szándékozzák megrendezni, már amennyiben az időjárás megengedi, és a rendezvényük nem esik egybe más, a városban zajló programmal. Két-három héttel ezt követően pedig meg szeretnék tartani a következőt is.

Tavaly a lelkes csapat tagjai jórészt önerőből, illetve különböző vállalatok kisebb-nagyobb támogatásával valósították meg elképzeléseiket, idén viszont már pályáztak a Bethlen Gábor Alapnál, ugyanakkor számítanak a zentai önkormányzat támogatására is – nyilatkozta az alakuló szervezet elnöke.