2024. április 25., csütörtök

Zátonyra futott a bátkai komp

Teljesíthetetlenek az üzemeltetés feltételei – A Bátka egyesületet is feloszlatják

Zátonyra futott a bátkai komp ügye. A Tisza jobb partjához kikötve, félig a parton megfenekedve pihen, várja sorsának alakulását a jobb napokat látott bátkai komp. Tavaly ősszel Molnár Csikós Zsolt, a zentai mezőőrszolgálat koordinátora és Baranyi Nándor, a Tisza Mentőcsapat vezetője társaságában felkerestük a rozsdásodó bátkai kompot. Ekkor még bizakodtak a komp újraindításában, a tényállás azonban mást mutat.

– A Tisza már 2014 áprilisától nemzetközi hajóútvonalnak számít, Szerbia és Magyarország felújította a jugoszláv időkből származó államközi megállapodást. Ennek szellemében a hajóforgalom, a folyami áru- és teherszállítás biztonsága érdekében a Tisza két partja között nem feszíthető ki drótkötél. Ahhoz, hogy a kompforgalom a zentai Tisza-part és Bátka között újrainduljon, szigorú előírásoknak kell megfelelni. A komp önállóan közlekedő vízi szerkezetként üzemelhet, amihez vontatóhajó kell. A tekintélyes tömegű komp biztonságos mozgatásához duplamotoros, balanszkamrákkal ellátott vontató-toló hajót ír elő a szabályzat, ami igen drága. A kompot annyira rendbe kellene tenni, átfesteni, felszerelni, hogy újra le lehessen regisztrálni, bejegyeztetni. A kompon két személy, a hajó vezetője és a kompos tartozik a kiszolgáló személyzethez, ami négytagú képzett, engedéllyel rendelkező személyzetet jelent – foglalta össze a komp újraindításának feltételeit Baranyi Nándor.

A bátkai komp sorsáról kérdeztük Czegledi Rudolf polgármestert.

– A Tisza vajdasági szakaszán hivatalosan két komp, a bátkai és a péterrévei üzemel, illetve üzemelhet, ha a fenntartói tudják teljesíteni az üzemeltetés feltételeit. A péterrévei komp az év végéig kapott feltételes működési engedélyt, mivel a nemzetközi hajózási feltételek nem teszik lehetővé a drótkötéllel vezetett kompok működését. Az önkormányzat tulajdonában lévő bátkai komp beindítására tavaly pályázatot írt ki az önkormányzat 600 000 dinárral, de a Bátka földtulajdonosok egyesülete az új körülmények miatt nem tudta vállalni a komp üzemeltetését, az idén már ki sem írtuk ezt a pályázatot. A tiszai komp üzemeltetésének új feltételeit az önkormányzat nem tudja teljesíteni. Amíg drótkötéllel működhetett a két part közti kompközlekedés, egy kompkezelő is elegendő volt. A megszigorított üzemeltetési feltételek mellett négy vizsgázott, kompvezetői engedéllyel rendelkező személyt kellene alkalmazni. Zentán jelenleg egy ilyen személyről tudunk – mondta a polgármester, majd hozzátette:

– A komp mozgatásához szükséges motoros vontatóhajó beszerzése meghaladja az önkormányzat anyagi lehetőségeit. És az is tény, hogy egyre kisebb igény van a rendszeres kompközlekedésre Bátkára. A tervek szerint szárazra húzzuk a kompot, idén vagy jövőre átfestjük, szigeteljük, és alkalmas helyen visszahelyezzük a Tiszára. Azt szeretnénk, ha a bátkai komp megmaradna, de ha már nem közlekedhet a két part között, akkor új funkciót kap. Korábban is voltak különféle rendezvények a kompon, turisztikai, rekreációs célokra ki lehetne használni. A kompjárás közelében egy adai fiatalember horgásztavat létesít, játszótérrel kibővített, családi szabadidős tevékenységre alkalmas létesítményekkel. Kompügyben több javaslat is megbeszélés tárgyát képezi, talán az lenne a legszerencsésebb megoldás, ha a mostani kompjárásnál tennénk vízre – mondta Czegledi.

Feloszlik a Bátka civil szervezet

A bátkai földtulajdonosok által annak idején alapított, Bátka nevet viselő civil szervezet elnöke, Bilicki István szomorúan számolt be a kompközlekedés megszűnéséről.

– A jelenlegi körülmények és feltételrendszer mellett nem tudjuk beüzemelni és újraindítani a kompjáratokat a zentai Tisza-part és Bátka között. Megváltoztak az üzemeltetés feltételei, aminek lehetetlen eleget tenni. A szigorú előírások értelmében a nemzetközi hajózó útvonalnak számító Tisza folyón keresztül tilos a két part között drótkötelet kifeszíteni, és a vontatóhajó beszerzésére sem látunk esélyt. Kezdeményeztük a Bátka civil szervezet felszámolását – mondta Bilicki.