2024. április 19., péntek

A topolyai Tájház várja a látogatókat

A topolyai Tájház fontos szerepet tölt be a város életében, udvara különféle programok és táborok helyszínéül is szolgál. A több mint másfél évszázados épületről és udvaráról a tavaszi nyitás előtt Sihelnik Ágnes, a Tájház vezetője számolt be.

– Az idén magán a házon nem végeztünk eddig semmiféle nagyobb munkálatot. Tavaly megtörtént az épület belterének teljes meszelése, valamint a gang faelemeinek cseréje és javítása. Ezt követően természetesen a kültéri meszelést is megcsináltuk. Ami égetően fontos volt, az az udvarban lévő két nagy diófa által termelt tetemes levélmennyiség eltávolítása – összeszedtük a faleveleket, kitakarítottuk az ereszcsatornákat, és most a jobb időre várunk, hogy a ház utcai falát, valamint a kerítésfalat is átfesthessük. Ezt viszont a jelenlegi bizonytalan időjárás miatt nem mertük elkezdeni, majd csak akkor, ha már tartósan kellemes marad a hőmérséklet, és csapadéktól sem kell tartani egy ideig.

Szükség van-e komolyabb javításra a tájházat illetően?

– Komolyabb javításokra szerencsére nincs szükség. Az elmúlt két évben orvosoltuk a legégetőbb problémákat: megújult a nádtető és a gang is. Ezek voltak azok a munkálatok, amelyek már nem tűrtek halasztást. Kisebb javításokra természetesen mindig van szükség egy majdnem kétszáz éves ház esetében, de ezeket szerencsére én magam is el tudom végezni, esetleg férfi kollégák bevonásával, ha összetettebb munkáról van szó.

A tájház udvara idén is otthont ad majd a különféle programoknak, táboroknak?

– Mindenképpen szeretnénk a lehetőségekhez mérten használni és kihasználni a tájházat mint teret. A hagyományos programjaink, mint a Szent György-nap, illetve a Szent Iván-nap, a maguk hagyományos, eddig megszokott formájában sajnos nem kivitelezhetők. Kisebb létszámú műhelymunkáknak, napközis táboroknak szeretnénk otthont adni, természetesen az aktuális járványügyi intézkedésekhez igazodva, ügyelve mások és a magunk egészségére egyaránt. Ezenkívül egy-egy kisebb koncertnek is otthont tud majd adni a tájház udvara.

A tájház látogatható előzetes bejelentkezéssel, amit a 024/713-515 vagy a 062/800-6963 telefonszámon tehetnek meg az érdeklődők. A járványügyi helyzet miatt a tájház csak kis csoportokat tud fogadni, ami az érvényben lévő egészségügyi rendelettel összhangban valósul meg.