2024. április 20., szombat

Tölgy és kőris

Mintegy háromszáz fát ültettek el a topolyai piac környékén

Széles összefogásnak köszönhetően nagyszabású faültetési akciót tartottak szombat délután Topolyán a piac parkolójának környékén. A helyi önkormányzat és az Arcus Környezetvédő Egyesület szervezésében 290 facsemete került földbe. Az akcióból kivette részét az önkéntes tűzoltótestület, a topolyai helyi közösség, az Usluga vállalat és több magánszemély is. A facsemetéket a szerbiai Caritas szervezet jóvoltából tudták megvásárolni.

Fiatalok és idősebbek egyaránt részt vettek a munkaakcióban. A fák helyét már előzőleg kifúrták, a tűzoltóság udvarában 40 tuja kapott helyet, míg a piactér környékére kőris- és tölgyfák kerültek.

Kovács Viktor, a topolyai önkormányzat mezőgazdasággal megbízott tagja elmondta, hogy minden évben történik fásítás a községben tavasszal és ősszel is. Ezt az akciót a Szerbiai Caritas mintegy 145 ezer dinárral támogatta, így biztosítva a facsemetéket, a helyi Usluga vállalat pedig a kijelölő lécekkel segített.

– Kétfajta fa lesz ültetve, kőris, ebből 125, és úgyszintén 125 tölgyfát ültetünk. Azt tudni kell, hogy ez egy elég vizes terület. Ezek a fafajták szeretik az ilyen területet, így az Arcus Környezetvédő Egyesület tagjainak szakértelmével összhangban úgy döntöttünk, hogy ezeket a fákat ültetjük ide – nyilatkozta a munkaakció kezdetén Kovács Viktor, és azt is elmondta, hogy az előző hetekben Pacséron és Zentagunarason ültettek fákat.

Suturović Edita okleveles biológus, az Arcus tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy környezetvédőként mindig azt javasolják, hogy őshonos fafajokat ültessenek az emberek, és ez most egy jó példa erre.

– A támogatást a Caritas biztosította a községi önkormányzat segítségével, és az Arcus, mint szakmai tanácsadó csatlakozott az akcióhoz. Konkrétan egy éppen megfelelő, nedves élőhelyen folyik a fásítás, őshonos fajokkal, kocsányos tölgyfával és keskenylevelű kőrissel. A facsemetékre egy ideig még oda kell majd figyelni. Az önkéntes tűzoltók most is segítenek, az elültetett facsemetéket jól megöntözzük. Vadállatok kártételétől itt nem kell tartanunk, de oda fogunk figyelni rájuk, és reméljük, hogy húsz-harminc év múlva szép fasor övezi majd a piac parkolóját.

Az akcióban mintegy ötvenen vettek részt, gyerekek, fiatalok és idősek egyaránt. A jól végzett munka után üdítőt és teát kaptak és egy közös fotó is készült. A topolyai községben a tervek szerint ősszel tartanak ismét nagyobb fásítási akciót, amikor több ezer fa kerül majd földbe.