2024. április 25., csütörtök

Bolt nélkül

Bezárt Szvetityevó egyetlen boltja – A helyiek keresik a megoldást

Szvetityevó és a hozzá tartozó Kispest Topolya községben található, és a pobedai helyi közösséghez tartozik. Elmondható, hogy a község legkisebb településeinek egyike, hiszen Szvetityevón és Kispesten összesen 106 ember él. Egykoron a lakosság száma 250 fő körül mozgott, de a fiatalok innen elvándorolnak. Így mostanra a helybeliek főként idős, nyugdíjas lakosok. A településnek mindig is egy boltja volt, amit a régi Jugoszláviában a Topola Universal vállalat üzemeltetett. Akkortájt minden megtalálható volt a boltban, kínáltak műszaki cikkeket, ruhaneműt, élelmiszert és ki tudja még mit. A bolt mellett volt takarmányüzlet és tejátvevő állomás is. Aztán jött a privatizáció, és a Topola Universal tönkrement, a bolt pedig magánkézbe került. Először egy környékbeli vállalkozó üzemeltette, majd egy szeghegyi cég kezébe került. A műszaki cikkek és a ruhanemű eltűnt a kínálatból, a takarmánybolt és a tejátvevő pedig az idők során bezárt. Most hétvégén a bolt is erre sorsa jutott, lakat került az ajtajára.

Varga László, a pobedai helyi közösség tanácsának helyi tagja arról számolt be lapunknak, hogy a bolt működésével már korábban is bajok voltak. A szűkös kínálat miatt, aki tehette, átjárt Kavillóra, Pobedára vagy Gunarasra, ahol már nagyobb önkiszolgáló is található. Ennek ellenére a boltnak mégis volt forgalma, hiszen az idősebb személyek főként itt vásároltak, így a bolt bezárása főleg őket érinti – hangoztatta Varga.

– Ahhoz képest, hogy csak száz-egynéhány személy lakik itt, volt forgalma a boltnak. Korábban két elárusító dolgozott, de az egyik kapott állást Topolyán, így csak egy maradt. Komoly problémát jelentett, hogy az eladó csak minimális fizetést kapott, így végül ő is felmondott. Többek között ez is hozzájárult ahhoz, hogy a bolt bezárjon. Ez most leginkább az időseket érinti, akiknek muszáj lesz valahogy megoldaniuk a beszerzést. Jelen pillanatban csak úgy tudják megoldani, hogy mindent hozatnak valakivel. Ez azért is gond, mert a falu lakosságának kb. 70 százaléka idős ember. Hogy hogyan fog alakulni ez a helyzet, azt most még nem lehet tudni, mert csak nemrég zárt be a bolt – mondta el a tanácstag, majd azzal folytatta, hogy hosszú távú megoldás az lenne, ha valaki újranyitná a boltot. Ennek érdekében már tettek lépéseket, mintegy másfél hónapja keresnek új vállalkozót és eladót is, de egyelőre senki sem jelentkezett. Szvetityevón és Kispesten mindenki reméli, hogy hamarosan találnak valakit, aki üzemeltetni fogja a boltot, de addig is Kavillóra vagy Pobedára kénytelenek boltba járni. Van, aki kocsival, van, aki kerékpárral, és van, aki megkér másokat, hogy vásároljanak be neki. Szerencsére, a helyiek között elég nagy az összetartás, mert a két pici település távol esik mindentől. Gyógyszertár Törökfaluban és Gunarason van legközelebb, orvosi rendelő pedig Pobedán. Ez utóbbi csak kedden és pénteken dolgozik, így a hét többi napján kénytelenek Gunarasra bemenni. Varga elmondása szerint nyugdíjkor összefognak az emberek, és akinek van kocsija, az beviszi a többieket is. Ilyenkor igyekeznek elintézni a bevásárlást és gyógyszerbeszerzést is.