2024. március 29., péntek

Elviselhetetlen a bűz

Továbbra sem körvonalazódik megoldás a temerini sertéstelep ügyében

A település nyugati határában, a Staro Đurđevo-i helyi közösség közelében, elviselhetetlen bűzt áraszt az Agrar d.o.o. sertéstelep.

Már hét éve tart a közelben lakók küzdelme azért, hogy a sertéstelepet elhelyezzék a lakóövezetből. Számos panasszal, levéllel fordultak az önkormányzathoz, felügyelőségekhez és a felsőbb hatósági szervekhez, de mostanáig nem sok sikerrel. A sertéstelep bűze és zaja elviselhetetlen nemcsak a közeli utcák lakói, hanem a távolabbi városnegyedben élők számára is. Ezenkívül a sertéstelep jelentős mértékben szennyezi a környezetet, a telepről kifolyó szennyvizet az ülepítőből állítólag tisztítás nélkül egy mellékcsatorna juttatja közvetlenül a Jegricska folyóba. A Temerin Agrar vállalat ellen az újvidéki bíróság még tavaly júliusban meghozta az ítéletet, melynek értelmében a vállalat köteles rövid időn belül kiköltözni a jelenlegi telephelyéről. Az újvidéki Fellebbviteli Bíróság azonban felülírta ezt az ítéletet, arra hivatkozva, hogy a döntésben nincs bizonyítva, hogy a temerini polgárok milyen módon használják a házaikat. A polgárok már több alkalommal is elvitték laboratóriumi vizsgálatra a vízmintát, hogy bebizonyítsák a szennyezés tényét. Véleményük szerint a község vezetősége, de a tartományi és köztársasági hatalmi szervek is a sertéstelepet támogatják, amely a szávaszentdemeteri Mitros cég tulajdonában van.

A sok panaszra okot adó sertéstelep bejárata előtt szakadó esőben is tüntettek már a közelben lakók, Góbor Béla felvétele 2019 szeptemberében készült

A sok panaszra okot adó sertéstelep bejárata előtt szakadó esőben is tüntettek már a közelben lakók, Góbor Béla felvétele 2019 szeptemberében készült

A szakértői felmérések szerint naponta 62 ezer liter ivóvizet szivattyúznak ki a föld alatti kutakból a telep szükségleteire, ami évente mintegy 22 millió liter ivóvizet jelent. A sertéstelepről a szennyvizet nem megfelelő helyre engedik ki. A vízügyi felügyelőség tájékoztatása szerint a szennyvizet csöveken keresztül engedik bele az árkokba, amelyek már nincsenek a telep tulajdonában, erre pedig nincs vízügyi engedélyük. Ezért a sertéstelep illetékeseit felszólították arra, hogy létesítsenek funkcionális árkokat, a polgárok elmondása szerint azonban ez idáig még nem történt meg.