2024. április 25., csütörtök

Kiirtják a csatorna melletti erdőt Óbecsén

A múlt héten egy temerini vállalat megkezdte Óbecsén a Duna–Tisza–Duna-csatorna melletti töltés túloldalán lévő erdő irtását. Ez a helyiek egyik igen kedvelt séta- és horgászhelye, ezért sokan adtak hangot a fakivágás miatti felháborodásuknak a közösségi oldalakon.

A terület a Vajdaság Vizei Közvállalat hatáskörébe tartozik. A közvállalat a sajtó érdeklődésére írásos nyilatkozatban reagált, eszerint a régi zsilipnél lévő erdő irtását az erdőgazdálkodásra vonatkozó eljárásokkal és a fakivágási tervvel összhangban végzik. Az itt élő euramerikai nyárfák élettartama 25 év, állításuk szerint ebben az erdőben ezek a fák már 45 évesek, és mind a lakosságra, mind az infrastruktúrára nézve potenciális veszélyt jelenthetnek, ezért kell megfiatalítani az erdőt. A régi erdő helyén, sőt mellette további 0,45 hektáron őszre 540 olyan fajta nyárfacsemetét fognak elültetni, amely nem virágzik, és nem okoz allergiás tüneteket. A fásítási terv szerint három éven át gondozni is fogják a fákat, mint válaszukban írták, azért, hogy mihamarabb egészséges, nagy fákká fejlődjenek. Ezzel együtt is ez azt jelenti, hogy bár a nyárfa gyorsan nő, a csatorna partján még évekig nem lesz árnyat adó erdő.

Ezekre a munkálatokra és a facsemetékre 160 ezer dinárt költenek majd, a kivágott fát pedig fafeldolgozóknak fogják eladni.