2024. április 19., péntek
KÚLA

Jeles ünnepre készülnek a kúlai hívek

A Szent György római katolikus templom fennállásának 250. évfordulóját ünneplik holnap

Az 1770-ben épült kúlai templomot Szent György vértanú tiszteletére szentelték fel, a 250 éves jubileumra tavaly tervezett ünnepségsorozat azonban a járványügyi helyzet miatt elmaradt. Akkor az a döntés született, hogy amennyiben enyhül a járvány, a jeles évfordulóról az idén, április 24-én emlékeznek meg.

Az ünnepre még valamikor 2005 szeptemberében, a templom vízszigetelésével kezdődtek meg az előkészületek, melyek az újravakolással és az újrafestéssel folytatódtak. Felújították a vitrázsablakokat, négy új is készült, felújították a villanyhálózatot és a hangosítást, megjavították a toronyórát, átfestették a templomtetőt és a tornyot, megújult a tornyon lévő kereszt, új kerítést kapott a templom, felújították és megszentelték a Szentháromság-szobrot is.

A templomban és a környékén a napokban folyamatosan takarítanak a hívek és az önkéntesek. Ottjártunkkor éppen a szobrok letörlésével és a padlózat felmosásával foglalatoskodtak. Egyik hívő elmondta, az előző napokban megtörtént a padok és a székek fertőtlenítése, a takarítást követően pedig az egész templom belsejét fertőtlenítik. A virágok pénteken érkeznek, így pénteken este fejeződik be a munka a teljes díszítéssel. Juhász György kúlai plébános bejelentése szerint a jubileum alkalmából a Népkör kistermében alkalmi kiállítás nyílik, ahol a régi miseruhák és kellékek mellett több régi misekönyv, imakönyv és kegytárgy is látható lesz.

− A kalocsai érsek, valamint a szabadkai megyés püspök úr jelezték, hogy nem tudnak eljönni szombaton. Az ünnepi szentmisét a kúlai születésű Miocs József, a szabadkai Paulinum vezetője celebrálja, szentbeszédet pedig Horvát Endre sziváci plébános mond. A rendezvényre a paptársak is meghívást kaptak, remélem, mindenki el tud jönni. A mise után a Népkörben megtekinthető lesz az alkalmi, vagy inkább történelminek nevezhető kiállítás, amelynek keretében bemutatásra kerülnek az egyház tulajdonában lévő kellékek, régiségek, mise- és ministránsruhák, palástok, kelyhek, mise- és imakönyvek, régi bibliák stb. Szerintem mindez főleg a fiatalok számára lehet különösen érdekes, hiszen az idősebbek már több tárgyat láttak, ismernek. A fiataloknak viszont lehetőségük lesz közvetlen közelről megnézni minden egyes kiállított darabot, amit eddig a templomban csak messziről láthattak – magyarázta a plébános.

A jubileumi hálaadó szentmise szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik a kúlai Szent György-templomban. A szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy tartsák tiszteletben a járványügyi előírásokat.