2024. április 16., kedd

A koronavíruson átesettek ugyanúgy megfertőződhetnek

A koronavírus-fertőzés után kialakult antitestek a legtöbb esetben kiváló védelmet nyújtanak az újbóli megbetegedések ellen. Az Egyesült Államok haditengerészetének 3000 egészséges, fiatal tagján végzett tanulmány azonban azt mutatta, hogy az újrafertőződés még így is lehetséges.

A New York-i Icahn Egészségügyi Iskola tudósai által megírt tanulmány a The Lancet Respiratory Medicine szaklapban került közlésre.

A tudományos szöveg szerint az újbóli megfertőződés meglehetősen gyakori, ugyanúgy tovább is adhatják a vírust, ezért is kifejezetten fontos a vakcina felvétele, mely felerősíti az immunválaszt.

A kutatásra 2020 májusa és novembere között került sor.

A vizsgálatokat 3249, főként férfi katonán végezték el, akik átlagosan 20 évesek voltak.

Hogy megértsék, miért fordultak elő ismét a fertőzések, a tudósok a katonák antitestjeit tanulmányozták. Megállapították, hogy a honvédők egy csoportjának alacsonyabb volt az antitest szintje a SARS-CoV-2 vírus ellen.

A szakemberek azt is megállapították, hogy a vírusterhelés (a SARS-CoV-2 vírus mennyisége) az újrafertőzött katonáknál csak tízszer volt kevesebb, mint azoknál, akik először fertőződtek meg – ami azt jelenti, hogy az újrafertőzöttek még mindig továbbadhatják a megbetegedést.

A vizsgálatban a résztvevők többségének enyhe tünetei voltak, és senki sem esett át kórházi kezelésen.