2024. április 18., csütörtök

Lončar: A terhes nők is felvehetik a védőoltást

A szakma álláspontja szerint az állapotos nőknek is fel kell venniük a védőoltást, mivel bebizonyosodott, hogy a vírus mutációi kihatással lehetnek az utódlásra is - nyilatkozta Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter a Szerbiai RTV-nek. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a betegek száma csökken országunkban, de ez nem jelenti azt, hogy elengedhetjük magunkat és a problémát megoldottuk. Folytatnunk kell az oltakozást és az előírások betartását – figyelmeztetett újra a miniszter. 

Lončar elmondta azt is, hogy az országban idáig 3.129.491 adag koronavírus elleni védőoltást osztottak ki és mintegy 1 millió 260 ezer polgár kapta meg a második dózist is. Kiemelte, hogy a legtöbb beoltott Belgrádban van, ahol a lakosok 57 százaléka számít védettnek. A következő Užice 31 százalékkal, legkevesebben pedig Tutinban igényelték a vakcinát, ahol a felnőtt lakosság 6,2 százaléka oltatta be magát. A kevésbé beoltott területeken megpróbáljuk elmagyarázni a polgároknak, hogy az oltakozás jelenti az egyedüli kiutat a járványból – hangsúlyozta a miniszter.

Ahol csak adottak a körülmények, az emberek bejelentkezés nélkül is felvehetik a Pfizer és Sputnyik-védőoltásokat, és néhány területen a hétvégi oltásokat is szorgalmazni fogják - erősítette meg Lončar. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél több ember, minél kevesebb idő alatt felvehesse a védőoltást, mivel ez az egyedüli módja, hogy kilépjünk ebből a helyzetből” – magyarázta a miniszter.