2024. április 24., szerda

Banja Luka díszpolgárává avatták Szerbia köztársasági elnökét

Jelentős anyagi támogatásra számíthat a boszniai Szerb Köztársaság

Városnapi ünnepségre ma Banja Lukába látogatott Aleksandar Vučić szerbiai köztársasági elnök, ahol a díszpolgárrá avatták és átnyújtották neki a város kulcsát. Vučić az ünnepségen kijelentette, hogy ezzel a kitüntetéssel Banja Luka-i lett.

Az államfő a találkozón bejelentette, hogy a trebinjei repütér kiépítéséhez 98-100 millió euróra van szükség, amelyhez Szerbia 73-75 millió euróval járul hozzá. Emellett Szerbia jelentős támogatást nyújt a boszniai Szerb Köztársaságnak a Bijeljináig tartó autópálya kiépítésében.

– A Száva folyó feletti teljes híd kiépítését is támogatjuk. A boszniai Szerb Köztársaságnak és Bosznia-Hercegovinának semmilyen költsége nem származik ebből. Az utolsó euróig mi álljuk a kiadásokat – mondta.

A munkálatok vélhető összértéke 136 millió euró, és ahogyan az államfő fogalmazott, Szerbia ebből 100 millió eurót magára vállal.

A találkozón szó esett még négy községbe való beruházásról is: egy a Bosznia-hercegovinai Föderáció területén, a további három pedig a boszniai Szerb Köztársaság területén található. Ezek a munkálatok egyebek mellett a helyi infrastruktúra és iskolák fejlesztése, utak kiépítése, víz- és szennyvízelvezetők javítása.

Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina elnökségének tagja elmondta, hogy a boszniai Szerb Köztársaság soha nem részesült ettől nagyobb jelentőségű támogatásban, és hozzátette, hogy a boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia kapcsolata a legjobb időszakát éli.

Dodik hozzátette, hogy szó esett arról is, hogy vízerőműveket építenének, és a munkálatok előkészületei már megkezdődhetnek.