2024. április 24., szerda

Vučić: Szerbia 73–75 millió eurót fog befektetni a trebinjei reptérbe

Aleksandar Vučić elnök szavai szerint a trebinjei repülőtérre mintegy 98 milliótól 100 millió euró szükséges, Szerbia pedig 73 és 75 millió euró között fog beruházni ebbe a projektbe – írja a B92 hírportál.

Vučić elnök ma Banjalukába látogatott, ahol az ünnepi fogadáson átveszi a város kulcsait, mégpedig a Városnap alkalmából. Elmondása szerint Bosznia és Hercegovina a harmadik legfontosabb kiviteli célpont Szerbia számára, a kereskedelmi partnerek sorában pedig a hetedik.

– Remélem, hogy a kereskedelmi kapcsolatok az idei évben jelentősen nagyobbak lesznek, mint a tavalyiban, amikor a koronavírus-járvány miatt 11 százalékos csökkenés volt tapasztalható, abban a pillanatban, amikor a kereskedelmi forgalomban elértük a kétmilliárd euró értéket – mondta Vučić.

Reményét fejezte ki továbbá, hogy Szerbia és a Szerb Köztársaság közösen fejlesztik majd a gazdaságukat, hogy az emberek lássák, hogy van munka, a gyermekeik otthon maradhatnak és van jövőjük.

A trebinjei repülőtérre mintegy 98 milliótól 100 millió euró szükséges, ebből Szerbia 73–75 millió eurót fog befektetni – mondta az elnök.

Elmondása szerint megegyeztek a Szerb Köztársaság képviselőivel, hogy Szerbia jelentős támogatást nyújt a Bljejlináig terjedő autópálya kiépítésében.

A munkálatok teljes becsült értéke mintegy 136 millió eurót tesz ki, ebből Szerbia 100 millió eurót vállal magára – jelentette ki Vučić.
Hozzátette, hogy Szerbia fogja fedezni az egész híd kiépítésének költségeit is.

A térség képviselőivel való tárgyalás során szó esett még négy községbe való beruházásról is, amelyekből egy a Bosznia-Hercegovinai Föderáció, három pedig a Szerb Köztársaság területén található.

– Különös figyelmet fogok szentelni ezekre a községekre. Kostajnicáról, Nevesinjáról és Dubicáról van szó – mondta az elnök.