2024. április 19., péntek

Napirenden a lakosok támogatása és a szabadúszók helyzetének rendezése

Folytatódik a költségvetés átütemezéséről szóló parlamenti vita - Öt törvénymódosításról döntenek ma a képviselők

Ma szavaznak arról a 257 milliárd értékű költségvetés módosításról a szerbiai köztársasági képviselők, amelynek része a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek enyhítésére foganatosított harmadik állami intézkedéscsomag. A napirenden szereplő öt törvénymódosítás teszi ugyanis lehetővé azt, hogy az állam kifizethesse a polgároknak a korábban beígért 60 eurós támogatást - mondta Ivica Dačić házelnök a Szerbiai RTV-nek. Hozzátette: a rendelkezések elfogadása biztosítja azt is, hogy a szerb kormány hatályba helyezze a szabadúszókkal elért megállapodást.

A 60 eurós támogatás folyósítását, illetve a nyugdíjasok további 50 eurós támogatását a szerb állampolgárok ideiglenes adatbázisáról szóló törvénymódosítás biztosítja - ismertette az első napirendi pontot Siniša Mali pénzügyminiszter. Kiemelte, hogy tavaly a támogatásokat több mint 4 millió felnőtt állampolgár igényelte, így a nyugdíjasokkal együtt – akiknek nem kellett bejelentkezniük - összesen 6,2 millióan kaphatták meg azt az állami támogatást, amelyet az életszínvonal növelése érdekében foganatosított a szerb kormány.

A pénzügyminiszter a vállalkozások támogatását biztosító állami garanciák növelését is szorgalmazta, amelyet két törvénymódosítás elfogadásával biztosítanak a képviselők. Az adók és járulékok megfizettetésére vonatkozó rendelkezések módosításával viszont a szabadúszók adóztatásának módját szabályozza a szerb kormány - jelentette be az ülés elején Mali.

Újhelyi Ákos, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője elmondta, a gazdaság támogatásának különös jelentősége van a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt. – A VMSZ a javaslatok elfogadására fog szavazni, mert fontos a likviditás növelése a gazdasági életben – érvelt. Rámutatott, a járványhelyzet többek között a vendéglátóipari és az idegenforgalmi szektort érintette a legrosszabban.