2024. április 18., csütörtök

A járvány felkavarta a legnagyobb nemzetgazdaságok sorrendjét

Sok országot sodort a koronavírus-járvány az újabb kori történelem legsúlyosabb gazdasági  válságába, a legnagyobbakat is megingatta, a nominális bruttó hazai termék (GDP) szerinti ranglistán pedig helycsere is történt a legerősebbek között, sőt egy ország kiesett a felső tízből. Ez az amerikai CNBC gazdasági tévétársaság elemzéséből derült ki, amit a 2019. évi adatok, valamint a Nemzetközi Valutaalap múlt évre szóló becslései és a világgazdasági kilátásokra vonatkozó jelentése alapján végzett. Az elemzés készítői megjegyzik: a nominális GDP az egy ország által egy év alatt előállított termékek, valamint a szolgáltatások piaci értékét jelzi, de nem veszi figyelembe az infláció mozgását, ezért túl- vagy aláértékelheti a valós helyzetet.

A legnagyobb nemzetgazdaságok tízes listájának élén továbbra is az Egyesült Államok foglal helyet, de nominális GDP-je tavaly 20,9 billió dollárra csökkent az egy évvel korábbi 21,4 billióról. Ezzel ellentétben a második helyezett Kína a 2019. évet még 14,3 billió dolláros összeggel zárta, tavaly viszont 14,7 billió dollárra javított. Japán maradt a harmadik pozíción 5 billió dollárral (2019-ben 5,1 billió volt), a negyedik pedig Németország, amely megtartotta a 3,8 billió dolláros szintet. India, amely 2019-ben az ötödik volt a ranglistán, tavaly a hatodik helyre csúszott, maga elé engedve az Egyesült Királyságot, noha az összhasonlító adatok szerint a két évvel ezelőtti 2,8 billió dolláros szintről tavaly mindkét ország 2,7 billióra ereszkedett vissza. A hetedik helyezett továbbra is Franciaország 2,6 billió dolláros, nominális GDP-vel  (2019-ben 2,7 billió volt), a nyolcadik pedig Olaszország, melynek gazdasága tavaly megközelítőleg 1,9 billió dollárt ért (a 2019. évi 2 billió helyett).

Brazília, amely 2019-ben kilencedik volt, kiesett a vezető tíz közül, helyét Kanada foglalta el, melynek tavalyi GDP-jét 1,6 billió dollárra becsülték, a tizedik helyre pedig – újoncként a legnagyobbak között – Dél-Korea tornázta fel magát, szintén 1,6 billió dolláros, nominális GDP-vel.