2024. április 25., csütörtök

Autóutakon a tengerpartokra

Folyamatosan épülnek a közel-keleti országok és a déli szomszédok felé vezető autópályák

Immár sokkal gyorsabban és kényelmesebben utazhatnak a szerbiaiak a görög, a bolgár, a montenegrói és a horvát tengerpartra is, hisz autópályákon és gyorsforgalmi utakon haladhatnak a nyaralni vágyók – írja a B92. Görögország és Bulgária felé szinte le sem kell térni az autóútról, amióta megépült a 10-es közlekedési folyosó keleti és déli ága. Ettől már csak egy 30 kilométeres útszakasz választja el az utazókat Montenegrótól, ám a közeljövőben ez az út is kiépülhet. Emellett fejezik a Požegát és Boljarát összekötő utat, a tervezett Béke Autóút pedig összeköti Ništ és Prištinát is.

PÁNEURÓPAI KÖZLEKEDÉSI FOLYOSÓK

Az E75-ös autóút utolsó szakaszaként megépült a 10-es közlekedési folyosó déli ága, amelyet 2019-ben adtak át rendeltetésének: egy 95,7 kilométeres szakaszról van szó Grabovicától Észak-Macedóniáig. Ezzel megvalósult az egyik legfontosabb páneurópai közlekedési folyosó, amely összeköti Ausztriát, Magyarországot, Szlovéniát, Horvátországot, Szerbiát, Bulgáriát, Észak-Macedóniát és Görögországot – állítja a Blic. Kiemeli, hogy az autóút érinti Ništ, Leskovacot, Vladičin Hant, Vranjét, Bujanovacot és Preševót is, s ez azt jelenti, hogy a szerb állampolgárok gyorsan és kényelmesebben érhetik el az összes déli, szomszédos államot.

Átadták rendeltetésének a 10-es közlekedési folyosó keleti ágát is, amely az E80-as autóút részeként Ništől a bolgár határig halad: érinti Bela Palankát, Pirotot és Dimitrovgradot. Az útszakasz elsősorban a tranzitforgalom szempontjából jelentős, hisz ez köti össze Közép-Európát a közel-keleti országokkal. A bolgár határ másik oldalán is befejezték az Európa autóút első, 17 kilométeres szakaszát, amely Slivnicétől Dragomanig halad. Jelenleg a következő 14,5 kilométeres szakaszon dolgoznak, de készítik a Szófiáig húzódó, utolsó 16 kilométeres szakasz tervrajzait is. Belgrádtól a bolgár határig 330 kilométert kell megtenniük az utazóknak, innen pedig 48 kilométer hosszú út vezet majd Bulgária fővárosáig. 

„KÖZELEBB” KERÜL AZ ADRIA IS

Az Adriai-tenger szerelmesei a jövőben két útvonalat is használhatnak: a Miloš fejedelem autópálya folytatása ugyanis közvetlenül összeköttetést jelent majd Montenegróval, a tervezett Béke autóúton viszont az albán tengerpartra lehet majd kijutni.

A montenegrói határig vezető autópálya első szakaszát már használják az utazók. A Belgrád és Čačak közötti 120 kilométeres útszakasz a Miloš fejedelem autópálya része, amelyet a tervek szerint jövőre már nagyobb ütemben tudnak folytatni. Jelenleg ugyanis Preljina és Požega között folynak a munkálatok: szakmai körökben ez a szakasz számít a legnehezebben kivitelezhetőnek. A 30 kilométeres útszakaszon ugyanis 30 hidat, 10 felüljárót és három alagutat kell építeni, a további összeköttetésekre pedig még 5 hidat kell biztosítani. Požegától már sokkal egyszerűbb feladat lesz eljutni Zlatiborig: ezt a 30 kilométeres szakaszt jövőre tervezik kivitelezni. A Boljareig fennmaradt  csaknem 110 kilométeres útszakasz kiépítéséről már évek óta beszélnek, ám eddig még nem írtak alá szerződést a Miloš fejedelem autópálya utolsó részének kiépítésére. A Szerbiai Utak Közvállalatban megerősítették, hogy folyamatban van a montenegrói határig húzódó szakasz terveinek kidolgozása. Előreláthatólag egy igen összetett építési folyamattal kell számolni, az előzetes tervek alapján ugyanis a 107 kilométeres autópálya-szakaszon 97 hidat kell építeni.

Nemrégiben nemzetközi szinten is nagy visszhangot kapott az az államok közötti megegyezés, amely a Béke autóút megépítésére vonatkozott. A Ništ és Prištinát összekötő pálya megvalósításával ugyanis egyenes út vezetne az albán tengerpartig. Az autóút szerbiai szakaszának kiépítését a tervek szerint még az idén megkezdik: a Merdaréig vezető 77 kilométeres útvonal első szakaszát Pločnikig építik meg. Ennek a megvalósítására az állami szervek szerint 250 millió euróra van szükség, a munkálatok pedig két évig tarthatnak. Ezután kezdenék meg a 44 kilométeres, második szakasz építését, amelyre további 570 millió eurót kell majd biztosítania az állami vezetésnek.

A Niš–Merdare összeköttetés az E80-as autópálya részét képezi majd, és Prištinán, majd Tiranán át a Drač kikötőbe vezet. Megvalósulásával Szerbia újabb „kijáratot” kapna a tengerre – fogalmazott a B92.